10_GunsIntoShovels

Jedan od načina da se borite protiv oružanog nasilja je da se javno pobunite i postanete aktivista u svojoj zajednici. Drugi, manje konvencionalni način je da uzmete hiljade pušaka i pretvorite ih u umetnost i oruđe kojim ćete doprineti društvu. Ovo je jedan neuobičajan put, ali ko danas uopšte i radi ono što je ispravno i socijano prihvatljivo?

Umetnik Pedro Reyes je odlučio da oružje prikaže malo pozitivnije tako što će ga pretvoriti u sredstvo čime će se nešto stvarati, a ne uništavati.

2_GunsIntoShovels

Oružje je stvoreno sa ciljem da se neko ili nešto povredi ili ubije, pa je Pedro Reyes, umetnik iz Kulikana u Meksiku, grada poznatog po visokoj stopi nasilja i zloupotrebe oružja, svojim umetničkim pristupom hteo da pokaže da ono može stvoriti i nešto lepo. Kroz svoj inovativni rad, Reyes je naglasio važnost ugla gledanja time što je koristio sve negativne strane modernog društva kao glavne delove svoje postavke, ali u pozitivnom smislu, i to je upravo ono šta je uradio sa problemom kontrole vatrenog naoružanja.

Pre nekoliko godina, istopio je puške koje je meksička vojska sakupila i pretvorio ih u umetnička dela i muzičke instrumente, a sada je oružje preoblikovao i od njega su nastale stotine lopata koje su poslužile za sadnju drveća.

3_GunsIntoShovels

Reyes je bio veoma pogođen ovim problemom društva u kome živi i odlučio je da pokrene kampanju koja je ohrabrivala građane da predaju svoje oružje u zamenu za kupone koje će kasnije iskoristiti za kupovinu kućnih aparata i uređaja. Nakon što je prikupio 1527 komada oružja, istopio ih je i pretvorio i isto toliko lopata. Dodavši drvene ručke, raspodelio je ašove raznim kulturnim ustanovama i školama širom sveta gde su ih građani iskoristili za sadnju drveća – ukupno 1527 stabala.

“Ako nešto umire, smatram da postoji šansa da se od toga napravi đubrivo, koje će se pomešati sa ovim sadnicama i pomoći nam da na drugaćiji način rešimo svoje probleme”, rekao je Reyes u izjavi za časopis BOMB. “Vesnik smrti može postati vesnik života”, zaključuje umetnik na kraju.

4_GunsIntoShovels

Svako može uzeti transparet i protestvovati ispred zgrade vlade ili ministarstva, ali Reyesova umetnička dela su dovoljno snažna da podignu ljudsku svest o ovom problemu, dok u isto vreme nude i rešenje koje će pomoći društvu da ide napred i menja se, što je, složićete se, mnogo efikasnije od par reči ispisanih na parčetu tkanine.

9_GunsIntoShovels

Deo ašova se čak nalazi i u muzejima i galerijama širom sveta, od Vankuvera i San Franciska do Pariza.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.