Ulizice brže napreduju u karijeri – ali i lakše pucaju

Ulizivanje nadređenom svakako ima prednosti, jer je poznato da miljenici šefova brže napreduju u karijeri. Nije, ipak, sve tako ružičasto za one koji praktikuju tu aktivnost.

Ulizivanje umanjuje samokontrolu ulizice, zbog čega je on skloniji lošijem ponašanju i agresivnim ispadima na radnom mestu, pokazuje studija Univerziteta u Oregonu, čiji su rezultati objavljeni u “Magazinu primenjene psihologije”.

Ispitivane su dve vrste ponašanja – ulizivanje koje je obuhvatalo laskanje, činjenje usluga šefu i povinovanje njegovom mišljenju, kao prvo, i samopromocija, koja je podrazumevala preuzimanje zasluga za uspeh, isticanje svojih prednosti i poznanstava sa moćnim ljudima.

Analizirano je kako je 75 ispitanika u Kini koristilo ove tehnike tokom dve radne nedelje. Učesnici su bili menadžeri srednjeg nivoa u velikoj državnoj softverskoj kompaniji. Popunjavali su upitnike o svakodnevnim aktivnostima, a zatim su učestvovali u testu koji je ispitivao njihove socijalne veštine.

Nivo do kog su se ispitanici ulizivali šefu varirao je od dana do dana. Ali što su se više tokom dana ulizivali nadređenom, manji je bio nivo samokontrole na kraju radnog vremena. Ovi ispitanici su bili skloniji tome da budu grubi prema kolegama, ali i da surfuju internetom umesto da rade. Nije ustanovljena veza između drugog tipa ponašanja, odnosno samopromocije i samokontrole.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.