Ukusno i zdravo: Napravite sami kokosovo mleko!

kokos-mleko
Napravite ukusno kokosovo mleko kod kuće i uštedite novac (foto: flickr/HafizIsadeen)

Kokosovo mleko potiče od mesa kokosa. To nije tečnost koja može da se isprazni iz kokosa koji je probušen, iako mnogi ljudi pretpostavljaju ovo. Dobijanje kokosovog mleka od kokosa zahteva neke obrade, ali sastojak je takođe dostupan u konzervama ili flašama. Kokosovo mleko se koristi kao baza za kuvanje u mnogim receptima, naročito u kuhinji Tajlanda i drugih zemalja južne i jugoistočne Azije, ali i u zapadnoj Africi, Havajima i Zapadnoj Indiji.

***Ukoliko ste propustili: Njegovo veličanstvo – Kokosovo ulje

Kokosovo mleko je izuzetno bogato vitaminima i mineralima. Kokosovo mleko sadrži visok nivo nekih od ključnih minerala kao što su, gvožđe, kalcijum, kalijum, magnezijum i cinka. Ono takođe sadrži značajnu količinu vitamina C i E. Jedna šolja kokosovog mleka (oko 240 g) sadrži 13 GM ugljenih hidrata, vlakana, 5 GM 5 GM proteina i masti 57 GM, uglavnom zasićene masti. Jedna šolja kokosovog mleka može obezbediti oko 552 kalorija, što znači da je kokosovo mleko puno kalorija i samim tim, treba da se konzumira u malim količinama.

Napitak od kokosa povoljno utiče na kompletan imuni sistem, sistem za varenje, nivo šećera u krvi, snižava krvni pritisak, a takođe i smanjuje upalu zglobova. Od kokosovog mleka možete praviti i brojne prirodne maske za kožu i kosu.

Ovaj zdravi napitak možete i sami pripremiti u nekoliko jednostavnih koraka i od samo dva sastojka – kokosovog brašna i vode. Za detaljna uputstva pogledajte ovaj video:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.