money

Održavanje vaših finansija stabilnim zahteva disiplinu i razvoj zdravih novčanih navika. Niko od nas ne želi da se nađe u finansijskim poteškoćama koje nas i emotivo i psihološki razaraju. Mnogo je bolje zaštititi svoja novčana sredstva kada možemo, pre nego što određene situacije dovedu do toga da nam novac isklizne iz ruku. Zato je važno naučiti nekoliko dobrih navika od onih koji umeju sa parama.

1. Ne troše impulsivno

Novac nas lako može obuzeti. To se naročito događa ako pokušamo d vodimo lagodniji život i nepromišljeno trošimo na odlaske u restoran i kupovinu nepotrebnih stvari dok ne potrošimo i zadnji dinar. Finansijska stabilnost se može postići jedino ako kontorišemo i pratimo svaki trošak.

2. Štede

Finansijski stabilne osobe troše manje nego što zarade. Možda nemate obilne prihode, ali možete se zadovoljiti pravim i neophodnim stavrima i ponovo ne potrošiti previše. Ovo vam pruža mogućnost da uštedite nešto novca. Zato naučite da budete racionalni sa svoji troškovima za telefon, kablovsku ili struju. Ili jednostavno smanjite izdatke za hranu, odlazak u restoran ili odeću.

3. Prate koliko potroše

Oni nadgledaju svoje trošenje novca. Ovo se može obavljati i s vremena na vreme, možda jednom mesečno. Zapišite koliko ste potrošili za taj period i vidite na šta vam odlazi najviše novca. Ovim načinom možete razumeti koliko ste uspešni u baratanju svojim finansijama.

4. Investiraju

Osobe koje vode računa o finasijama takođe žele da osiguraju svoju budućnost. Čak i ako penzija nije blizu, možete početi sa ostavljanjem male količine novca sa strane koje ćete pametno uložiti.

5. Eliminišu mogućnost za nastanak dugovanja

Nisu svi dugovi isti. Kredit koji je opterećen visokim kamatama nije isto što i onaj sa niskom interesnom stopom, kao što su studentski ili hipotekarni krediti. Sva dugovanja nose sa sobom i određene psihološke efekte na dužnika, pa je najolje eliminisati ili sprečiti njihov nastanak. Uvek imajte uvid u to koliko dugujete, bilo da je reč o kreditu za auto ili dugovanjima po kreditnim karticama.

6. Prave budžet

Finansijski stabilni ljudi uvek imaju određeni budžet po kom orijentišu sve svoje rashode. Ovako oni mogu da jasno imaju uvid gde odlazi njihova plata. Korišćenje aplikacija kao što su Mint ili You need a budget možete preuzeti odgovornost i početi sa kalkulisanjem vašeg budžeta.

7. Odmah reaguju

Oni ne odugovlače sa novčanim obavezama. Ne odlažu plaćanje svojih računa. Zato i nema mesta za nagomilavanje dugova, što vam daje mogućnost da znate kolika količina novca vam može ostati za lične troškove.

8. Odriču se loših navika

Ovo zahteva određenu disciplinu.  Ali finansijski stabilne osobe znaju da ih loše navike mogu koštati prihoda i uskartiti im dalje zadovoljstvo. Stvari koje vas čine zaista srećnim nisu skupe i ne ostavljaju vas da grcate u dugovima do guše.

9. Planiraju

Postoje posebne stvari ili aktivnosti kojima možete nagraditi sebe. To je kupovina kuće na primer, novi automobil ili odlazak na letovanje. Ovo mogu biti dugoročni ciljevi koji zahtevaju efikasno planiranje da bi ih nesmetano ostvarili. Umesto da ih odugovlačite, postavite jasne datume kada želite da ih postignete. Ovako ćete biti usresređeniji i brzo ćete ubrati plodove svog truda.

10. Vode računa o svom zdravlju

Finansijska stabilnost zahteva određenu dozu odgovornosti. Ne možete mnogo postići ili uraditi bez da zaštitite svoje telo – meditacijom ili redovnim pregledima. Ako želite finansijsku stabilnost morate paziti na svoje zdravlje i voditi zdrav i miran život. Znamo da se mogu desiti i neke nepredviđene situacije, ali mnoge stvari koje možemo kontorlisati su ipak u našim rukama.

Izvor: Lifehack.org
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.