(foto: engineeringfukrey.com)
(foto: engineeringfukrey.com)

Kada imamo negovanu kosu i nije nam potrebna posebna frizura – dovoljno je da pustimo kosu i spremni smo za izlazak!

Evo kojih 5 navika treba da usvojite prema savetu profesionalnih frizera.

  • Koristite hidratantnu masku jednom nedeljno: Regenerator koji se ispira pospešuje vlažnost kose, ali nije dovoljan ako želimo da stilizujemo kosu, jer je ne štiti od toplote. Takođe, često farbanje isušuje kosu, tako da joj je neophodna dodatna nega. “Odaberite preparate koji sadrže hidrantne sastojke. Ovakvi sastojci će pomoći da kosa ostane zdrava, da povrati svoju elastičnost, ali će i obnoviti njenu unutrašnju strukturu koja će smanjiti naelektrisanje i lomljenje vlasi”, kaže Kevin Mansuco, kreativni direktor Nexxus New York Salon Care-a, ujedno preporučujući da masku ostavimo da deluje od 3 do 5 minuta pre ispiranja.
  • Pažljivo i nežno raščešljavajte kosu: Grubo češljanje, bilo mokre ili suve kose, može da izazove mikroskopske suze u kosi. lona Vigi, fizerka koja sarađuje sa brojnim poznatim ličnostima u Nexxus New York Salon Care-u, preporučuje drvenu četku sa zupcima od prirodnih dlaka, kao i četkanje u smeru od krajeva ka korenu kose, što će smanjiti pucanje i lomljenje krajeva. “Budite posebno pažljivi ako imate svilenkastu kosu i koja je stilizovana tako da uokvriuje vaše lice, jer upravo ovakva frizura zahteva konstantno feniranje. Pri ovako grubim tretmanima, kosa se lomi i suši. Zato je oštećenja bolje sprečiti, tako što ćemo redovno ići na tretmane ispravljanja kose”, kaže Vigi.
  • Posebnu pažnju posvetite krajevima kose: Kako biste postigli da vaša kosa bude ultra duga ili, barem, stvorili iluzuju o njenoj dužini – morate se potruditi da vaši krajevi izgledaju zdravo i sjajno. Ukoliko se krajevi rascvetaju i rašire poput lepeze, delovaće kraće. “Proizvodi koji utiču da kosa izgleda glatko i pomažu u ojačanju unutrašnje strukture kose, pomoći će i u oporavku krajeva, zato ih koristite svakodnevno.”
  • Negujte kosu i spolja i iznutra: Proteini su ključni kada je u pitanju zdrava kosa, tako da sa izbalansiranom ishranom, odnosno redovnim unošenjem namirnica koje sadrže visok nivo proteina – organske piletine, raznih salata, bifteka, jaja, orašastih plodova, semenki i mahunarki, kaže Stephanie Middleberg, nutricionista iz Njujorka. Ona preporučuje i unošenje elementarnih masnih kiselina (orasi, divlji losos, avokado i laneno sjeme) i vitamina B (kivi i bundevino seme) što će pomoći u očuvanju krajeva kose.
  • Zaštitite kosu od oštećenja: Pored mehaničkih oštećenja kose (do kojih dolazi kada raščešljavamo umršenu kosu ili ukoliko previše zatežemo kosu kada je vezujemo) i preterano izlaganje toploti može da uništi spoljašnji sloj kose koji ima zaštitnu ulogu. Rezultat: lako lomljivi krajevi. “Neophodno je da se očuva prirodni, zaštitni sloj kose, posebno pre stilizovanja, kako bi se smanjila oštećenja, a krajevi ostali zdravi, zato koristite hidratantne proizvode”, kaže Mansuco.
Izvor: ekskluziva.ba

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.