marathon-free-bleeding 3

Ime Kiran Gandhi se poslednjih dana u medijima pominje iz jednog nadahnjujućeg i  moćnog razloga. Ne samo da je uspela da završi celu deonicu Londonskog maratona, već je to uradila posle hrabre odluke da trči dok je u menstrualnom ciklusu i da dopusti da joj krv nesmetano teče. Ova dvadesetšestogodišnjakinja je nedavno završila MBA program na odseku za ekonomiju Univerziteta Harvard, koja je takođe i bubnjarka koja je sa bendom pratila pevačicu MIA na turneji. Noć pred maraton, za koji je trenirala cele godine, dobila je mesečni ciklus, a sama pomisao da pretrči 42 kilometra sa komadom pamučnog materijala zaglavljenim između nogu jednostavno joj “nije bila primamljiva i činila se isuviše apsurdnom”, pa se Kiran odlučila za sasvim nesvakidašnje rešenje, koje je opisala u članku pod naslovom: Neka slobodno teče: Krv i sestrinstvo Londonskog maratona.

“Onda sam se setila…Ako postoji jedna osoba koju društvo neće osuđivati, to je trkač na duge staze. Ne možete nekome ko trči maraton reći da se sredi i očisti, bez da narušavate njihov ritam i mir. Na stazi mogu sama doneti odluku da li želim da se povinujem ovim merilima srama.”

kiran-ghandi-800

“Odlučila sam da popijem midol, molim se da ne dođe do grčeva, ostavim da krv slobodno teče i jendostavno trčim. Sam maraton je već vekovima jedan simboličan događaj. Zašto ga ne bih iskoristila da ukažem na probleme svih žena koje nemaju pristup tamponima, i uprkos bolovima i grčevima, skrivaju sebe i svoj ciklus kao da ne postoji?”

Tako je i postupila i možemo je samo poštovati zbog njene odluke. Kiran želi da kroz svoju priču, koja je brzo obišla svet, pošalje pozitivnu poruku drugim ženama i da nadahne globalno pitanje o društvenim osudama sa kojima se žene u ciklusu susreću, naročito u zemljama u kojima nemaju pristup osnovnim higijenskim sredstvima.

Pogledajte Kiranine fotografije sa maratona i šta ona ima da kaže o ovom pitanju sa kojima se milijarde žena susreću svakog meseca.

marathon-free-bleeding

“Kada žena slobodno šeta ulicom, konstantno joj dobacuju i udvaraju joj se jer smo mi odlučili da je to društveno prihvatljivo ponašanje. Ali čim neko uradi nešto zarad svog komfora i svog uživanja, a što se nekome može učiniti manje prijemčivo, svima je odjednom neprijatno.”

“Menstruacija je savim prirodna stvar.”

female-period-completely-natural

“To nije nešto od čega moramo da štitimo decu. To nije nešto što će povrediti nečija osećanja. To je nešto kroz šta žene biološki prolaze kao deo čovečanstava. I to bi trebalo da poštujemo, dozvoljavamo i omogućavamo. Ljudi bi o tome trebalo ležerno da razgovaraju.”

“Ideja da istrčim maraton dok mi krv slobodno teče se rodila u mojoj glavi.”

marathon-free-bleeding 4

“Prava odluka bi možda, po nekome, bila da sam nečiji komfor i brigu za nečiji pogled stavila ispred svoje želje da istrčim maraton. I to mi je predstavljalo veliki problem. Da nisam uradila ono što je bilo najbolje za mene u tom trenutku, to bi bila velika nevolja i to mi se nije dopalo.”

“Nikada nisam bila nikakav trkač.”

marathon-free-bleeding 2

“Odlučila sam, isnpirisana ljudima koje sam sretala u Bostonu i koji su se po godinu dana pripremali samo trčeći, a i pritom se osećali sjajno, da i ja pokušam. Na sam dan trke stomak me je veoma boleo i shvatila sam da ću početi da krvarim na stazi. Za mene je bilo najopušenije da jednotavno nastavim sa rutinom koju sam stekla vežbanjem i to sam i uradila. Konstantno sam brinula u svojoj glavi i analizirala da li sam a) devojka koja treba da se malo primiri i potraži tampon ili b) oslobođeni šef svog tela koji samo treba da nastavi da trči maraton.”

Da li je po vašem mišljenju Kiran izabrala dobru opciju i koje bi bilo vaše rešenje za ovaj neodložan i nerešiv problem?

Izvor: Popsugar.com
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.