Bangkok August 2008. Busy sunday morning at Damnoen Saduak floating market, Bangkok Thailand of locals selling fresh produce, cooked food and souvenirs.

Pijace nisu samo mesta na kojima možete kupititi voće i povrće – u mnogim gradovima, one su važan deo turističke ponude i turisti ih rado posećuju

Pored voća i povrća, na pijacama možete naći suvenire, začine, odevne predmete i druge zanimljive sadržaje. Turiste posebno privlači to što na pijacama mogu naći neobične predmete kao i retke začine. Pored toga, lokalno stanovništvo i način njihovog života se najbolje mogu upoznati upravo u ovakvom okruženju.

Kapali čaršija, Istanbul

kapalicarsi_59246

Kapali čaršija je jedna od glavnih atrakcija za turiste, koji posećuju Istanbul. Može se reći da je ova pijaca mali grad sa velikim brojem radnji i ulicama, u kojima je moguće izgubiti se. Osnivač Kapali čaršije je Mehmed II Fatih davne 1461. godine. Glavni motiv za gradnju pijace je bio da se prodavcima stvore bolji uslovi za rad. Proširen je za vreme vladavine čuvenog Sulejmana Veličanstvenog. Kapali čaršija ima burnu istoriju jer je više puta stradala u požarima i zemljotresima. Danas zahvata površinu od 47.600 m² i obuhvata čak 4.000 radnji. Ovde možete kupiti razne predmete: zlato, začine, torbe, tepihe, satove, tkanine, suvo voće, aromatične čajeve, kao i suvenire među kojima su setovi za čaj, džezve za kafu i čuvene nargile. Pre nego što posetite Kapali čaršiju, svako će vam reći da se prilikom kupovine obavezno cenkate sa trgovcima. Pijaca radi do 19:00 h.

Dalston, London

pijaca-london

Dalston se nalazi u samom centru istoimenog grada pored Kingsland Shopping centra. Otvorena je 1988. godine kada je bilo svega 20 štandova, a danas ih ima više od 180. Poznata je svim stanovnicima ali isto tako je nezaobilazna atrakcija za turiste. Ovde možete naći proizvode iz Azije, Afrike, sa Kariba i Mediterana. Radno vreme od ponedeljka do četvrtka je od 06:00 do 18:00 h, dok petkom i subotom radi od 06:00 do 19:00 h. Nedeljom se organizuju razne radionice kulturnog karaktera za posetioce. Ovde možete naći i kupiti knjige, sveće, odeću, igračke, lampe, alat, novine, šešire i dr.

Čandni Čauk, Indija

Chandni-Chowk

U prevodu, naziv ove pijace znači “srebrni trg pod mesečinom”. Ova pijaca je srce Delhija. Pijacu su sagradili Moguli dok su bili na vlasti od XVI do XVIII veka. Smešten je u glavnoj ulici i to od Crvene tvrđave do džamije Fatehpuri. Ovu pijacu karakteriše, raznolikost, autentična gastronomija, više od 1000 vrsta slatkiša. Ovde možete kupiti knjige, odeću, cipele, proizvode od kože, zlato, antikvitete i dr. Možete probati specijalitet jabelis pržen u čistom maslacu.

Skver, Budimpešta

DSC_0416a

Ova pijaca se nalazi u zgradi, koja je izgrađena 1890. godine, koju je projektovao arhitekta Samua Pecza, koju je on osmislio u čast Gustava Ajfela. Ovde možete probati delikatese od mesa, med, sveže povrće, riblje specijalitete… Pijaca je otvorena svakog dana osim nedelje, pri čemu je preporuka za turiste da je posećuju u periodu između 10:00 i 12:00 h i od 14:00 do 16:00 h. Na prvom spratu pijace nalaze se tezge sa hranom, na drugom se mogu naći suveniri, dok se u podrumu nalazi veliki supermarket.

Damnoen Saudak, Tajland

20140407003732

Ova plutajuća pijaca nalazi se na 130 km od Bangkoka. Specifična je po tome što u njoj prodavci nude svoju robu u kanuima dok turisti, odnosno kupci, istu mogu razgledati sa dokova. Otvorena je svakog dana ali u prepodnevnim časovima. Idealno vreme za posetu je od 07:00 do 11:00 h. Ovde možete naći bukvalno sve, od igračaka, odeće do slatkiša.

El Rastro, Madrid

El-Rastro-Flea-Market-Madrid-480x337-8e842821-15a7-47ae-afc5-a921501ab4dd-0-480x337

El Rastro je buvlja pijaca na otvorenom. Nalazi se između Calle Embajadores i Ronda de Toledo. Održava se svake nedelje čak i državnim praznicima. Radno vreme je od 09:00 do 15:00 h. Ovde možete pronaći odeću, nakit, tašne, ukrasne figure i antikvitete. Prilikom posete turistima se preporučuje da probaju pivo i tapas nakon kupovine kao i da se čuvaju džeparoša.

Bokerija, Barselona

La Boqueria

Prvi put se pominje 1217. godine kada su prve tezge postavljene blizu starih vrata grada radi prodaje mesa. Izgrađena je 1840. godine i projektovao ju je arhitekta Mas Vila. Više puta je renovirana. Danas ovde možete kupiti voće, povrće, ribu i morske plodove. Ono po čemu je atraktivna je šarenilo boja i mogućnost da probate mediteransku hranu. Radno vreme je od 08:00 do 20:30 h svakog dana osim nedeljom.

Sveti Lorenc, Kanada

aaa

Poljoprivrednici su osnovali ovu pijacu 1803. godine. Renovirana je između 1970 i 1990. Danas se sastoji od tri glavne zgrade i to: Južna pijaca, Severna pijaca i dvorana Sv. Lorenca. Na Južnoj pijaci se nalazi 120 prodavaca voća, povrća, ribe, žitarica… Severna pijaca je poznata kao pijaca na koju svoje proizvode subotom donose poljoprivrednici ali isto tako se nedeljom ovde mogu naći antikviteti kod 80 prodavaca. Sala Sv. Lorenca je dostupna za organizaciju venčanja i drugih događaja. Radno vreme je različito pa tako Severna pijaca radi od 05:00 do 15:00, južna pijaca od utorka do četvrtka radi od 08:00 do 19:00, dok je pijaca antikviteta otvorena nedeljom.

*********************

U našoj zemlji kultura posećivanja pijaca od strane turista gotovo i da ne postoji. Možda ni nama ne bi palo na pamet da posećujemo iste u Evropi i svetu. Međutim, pijace su prave male destinacije same po sebi, a iskustva putnika šarenolika i zanimljiva kao i one same. Za neke od njih vam je potrebno puno vremena da biste ih obišli, kao i mnogo vremena da se odlučite šta ćete pazariti, jer predstavljaju čitavu kulturu i gastronomiju jednog naroda.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.