Vežbanje putem interneta već uveliko zamenjuje odlazak u teretanu (foto: psychologies.co.uk)
Vežbanje putem interneta već uveliko zamenjuje odlazak u teretanu (foto: psychologies.co.uk)

Hteli mi to da priznamo ili ne, internet je postao neodvojivi deo naše svakodnevice. Preko njega plaćamo račune, ćaskamo sa prijateljima, informišemo se, obavljamo kupovinu. Pa ipak, postoje neke stvari za koje smo mislili da jedino lično mogu i moraju da se obave. Jedna od njih je odlazak u teretanu. Ili je to doskora bio slučaj. Jer danas se i ta aktivnost uveliko obavlja putem interneta.

Bez obzira gde se nalazlili i koliko god vremena imali, vaš lični trener će vas uvek čekati. Ovo je i mnogo jeftiniji način vežbanja, ali kao i svaki drugi, i on ima svoje prednosti i mane, te na kraju sve ipak zavisi od vas samih.

Vaš lični trener na jedan klik od vas - kada i gde vi to poželite (foto: phillymag.com)
Vaš lični trener na jedan klik od vas – kada i gde vi to poželite (foto: phillymag.com)

Kako funkcioniše

Jedna od najvećih prednosti kada imate onlajn ličnog trenera je to što se termini najčešće zakazuju putem Skype-a ili drugih servisa za video pozive, i koncipirani su tako da odgovaraju vašim potrebama, zajedno sa programom ishrane. Između video koneferencijskih poziva, razmenjuju se imejlovi sa pitanjima i neodumicama koje vas muče, a postoji mogućnost i dodatnih video treninga.

Početak vežbanja se sastoji od upoznavanja, odgovara se na pitanja i dobijaju se osnovne informacije o klijentu, koje će treneru pomoći da napravi individualni plan i program vežbi i ishrane, na osnovu želja klijenta. Kako treninzi budu odmicali, od klijenta se očekuje da svakodnevno beleži informacije o dnevnim aktivnostima, vežbama i hrani koju unosi, i o tome obaveštava trenera putem video poziva ili imejla jednom nedeljno.

Dobre strane

Imate pristup najboljim trenerima na svetu

Onlajn program vežbanja je poslednjih godina u stalnom rastu i proglašen je za jedan od ključnih fitnes trendova za 2016. godinu. Zato su i najbolji treneri širom sveta prihvatili ovaj vid treninga, pa ako poželite da vežbate sa određenim trenerom koji se nalazi u, na primer, Južnoj Africi, možete. Ako vas, pak, zanima određena kategorija fitnesa i ne možete je pronaći u svom gradu, svakako ćete je naći onlajn.

Lak pristup informacijama i proceni trenera

Onlajn treneri se reklamiraju na različitim portalima i vrlo lako možete doći do svih neophodnih informacija o njima, njihovim dostignućima, ocena ranijih klijenata na društvenim mrežama i sl. Na taj način nećete donositi odluke “naslepo” i znaćete u šta se upuštate pre nego ostvarite kontakt sa njima.

Jeftiniji su

Najbolji treneri u teretanama su često mesecima unapred zauzeti i imaju veliki broj klijenata. Tada vam jedino preostaje da sačekate da se uprazni mesto, ali su njihovi časovi takođe i dosta skupi. Ali ako se prijavite za onlajn treninge, mesečna članarina će vas koštati kao jedan individuani trening ili čak i manje.

Fleksibilnost vremena i prostora

Ako ste neko ko dosta putuje ili imate malu decu zbog koje ne možete često da budete odsutni od kuće, prilika da vežbate kada to vama odgovara i sa mesta sa kog vam je najlakše, zaista jeste savršena opcija.

Podrška trenera i van zakazanih termina

Ako imate nekih nedoumica u vezi vežbi ili plana ishrane, teško ćete dobiti odgovor trenera nakon vašeg termina. Ili ćete za to morati dodatno da platite. Onlajn treneri imaju drugačiji pristup odnosu sa klijentima. Oni su dostupni u skoro svako doba i sigurno će odgovoriti na vaš poziv ili imejl.

Loše strane

Verovatno ste do sada shvatili da postoje neke, a evo koje su najčešče mane ovakvog vida treninga.

Niko vam ne proverava tehniku

Loša tehnika prilikom rada potiskuje sve dobro kod vežbanja, a može dovesti i do povreda. Iz tog razloga, većina trenera koristi Skype i druge programe za video pozive za detaljno davanje uputstava klijentu, ali ne mogu biti pored vas kada izvodite zadate vežbe i proveravati da li ih ispravno radite. Jedna od solucija je da snimite sebe dok radite i pošaljete snimak treneru kako bi procenio da li i gde grešite.

Ocenjivanje napretka

Ovo zahteva iskrenost klijenta, a često nam to ne pada lako. Trener može raditi samo sa informacijama koje mu mi damo, pa ako klijent “mulja”, on je i taj koji snosi posledice, pa onlajn program neće imati efekta. Zbog toga vam je potrebno mnogo motivacije i marljivog rada da bi uspeli, baš kao i kod bilo kog drugog vida treninga – morate postaviti jasnu viziju šta time želite da postignete.

Motivacija

Ovo je još jedan element eventualnog neuspeha. Klijenti koji se licem u licu susretnu sa budućim trenerom biće motivisaniji da budu što bolji i daju sve od sebe, jer će se u suprotnom lično susresti i sa kritikom. A preskakanje treninga je mnogo lakše ako nema nikog ko bi vas izgrdio. Tako da vam je svakako potrebno mnogo više motivacije ako izaberete vežbanje preko interneta.

Izvor: HuffingtonPost.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.