Tražite posao? Ovo su greške koje morate da izbegnete!

posao

Kada je u pitanju potraga za poslom, nekada je dovoljna i sitnica da sav uloženi trud padne u vodu.

Sajt Lifehack napravio je popis deset stvari koje možda radite, a da pritom niste ni svesni u kojoj meri utiču na vaš (ne)uspeh u potrazi za poslom:

Nedostatak fokusa

Vaš CV mora da ukazuje na to da ste kvalifikovani za posao za koji ste se prijavili. Možda ste bili odlični u nekim poslovima, ali oni nisu merodavni za radnu poziciju za koju ste sada zainteresovani. Zato je uvek dobro prilagođavati svoj CV za svaki pojedini oglas za posao, naglasiti u njemu iskustvo koje je na neki način povezano sa željenim poslom, a višak jednostavno – izbaciti.

Pravopis i gramatika

Greške se uvek mogu potkrasti, pa nije na odmet i nekoliko puta proveriti molbu i CV pre nego što ih pošaljate potencijalnom poslodavcu. Iako se greška može dogoditi bilo kome i sama po sebi nije ozbiljan propust, može vas lako diskvalifikovati, pogotovo ako se poslodavcu javio velik broj kandidata, i to onih koji takve greške nisu napravili.

Niste prisutni “online”

Ne morate biti aktivni na društvenim mrežama ako do sada niste bili, ali kada poslodavac “izgugla” vaše ime i prezime, želeće da pronađe dodatne informacije o vama. Zbog toga je dobro imati Linkedin profil. Za formiranje profila nije potrebno mnogo vremena i truda, a potencijalnom poslodavcu će dati uvid u važne informacije o vama.

posao-2

 Niste se informisali o kompaniji

Ako ste dobili termin razgovora za posao, obavezno se informišite o kompaniji u okviru koje aplicirate za posao. Ne morate znati najsitnije detalje o poslovanju, ali poznavanje osnovnih informacija se podrazumeva. Danas gotovo svaka kompanija ima svoju internet stranicu i odeljak “O nama” – dakle, u pitanju je zadatak od pet minuta – razlog više da obavite ovaj “domaći zadatak”‘!

*** Ukoliko ste propustili: Nezaposlenost menja čovekovu ličnost iz korena!

Javljate se samo na oglase

Nema ničeg lošeg u tome da budete proaktivni. Ako vam je neprijatno da šaljete otvorene molbe, iskoristite brojna događanja i sajmove zaposlenja gde ćete imate priliku da se predstavite potencijalnim poslodavcima.

Ne koristite svoje kontakte

Ukoliko tražite posao, svakako to razglasite prijateljima. Nikada ne znate ko će od njih naići na zanimljiv oglas ili čuti korisnu informaciju i setiti se upravo vas!

Negativan stav

Nije lako svakoga dana pregledati oglase i pisati molbe. Iako potraga za poslom vremenom može postati vrlo frustrirajuća, nemojte sebi dodatno otežavati svakodnevicu negativnim mislima. U redu je pronaći “izduvni ventil”, ali neka to ne bude unutar molbe ili prijave za konkurs. Ne dozvolite da vas obeshrabruju razgovori za posao koji nisu rezultirali zaposlenjem. Mislite na sebe i verujte u svoje sposobnosti. Kvalitetan poslodavac će to umetu da ceni!

*** Ukoliko ste propustili: Izgubili ste posao? Ne gubite nadu!

Ne budite (previše) nametljivi

Sasvim je u redu da kontaktirate poslodavca ukoliko je prošao rok do kada vam je rekao da će se javiti sa povratnom informacijom, a to nije učinio. Međutim, ukoliko taj rok još nije prošao, a vi ga svakodnevno zovete ili šaljete poruke, uništavate šansu da vas zaista uzmu u obzir. Budite strpljivi, a kada pokazujete inicijativu – to činite sa merom!

Neprofesionalna adresa e-pošte

Ako nemate profesionalnu adresu koja se sastoji od vašeg imena i prezimena, dovoljno je svega par klikova mišem da se registrujete.

Niste posvetili pažnju i vreme pisanju molbe

Molba je dokument u kom nemar najviše može doći do izražaja. Najvažnije pravilo je da u molbi ne ponavljate informacije koje su već navedene u CV-iju. Drugo, molbu uvek pišite za jednog poslodavca. Ako već šaljete jednu istu molbu na nekoliko različitih oglasa, potrudite se da napravite barem neke izmene i pripazite da se u molbi koju šaljete jednoj kompaniji ne potkrade ime drugog poslodavca!

Foto: thegbrief.com, blog.compete.com
Izvor: lifehack.org
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.