Tražite posao? Ovako vam društvene mreže mogu pomoći

Društvene mreže su odavno odlično sredstvo za izgradnju i održavanje vaše profesionalne mreže kontakata. Delimo nekoliko osnovnih saveta za stvaranje pozitivnog prvog utiska i profesionalnosti.

Šanse da već imate naloge na većini društvenih mreža su ogromne, zar ne? Znate i za Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, Tik Tok i sl.

Društvene mreže su godinama već ključni izvor vesti i zabave, kao i način da ostanete u kontaktu sa prijateljima i porodicom širom sveta.

Prvi utisak znači

Ako društvene mreže primarno koristite u lične svrhe – za fotografije sa decom, kućnim ljubimcima, sa odmora i sl. – odvojite vreme da pregledate kakav utisak zaista odaju vaši profili.

Ako bi potencijalni poslodavac pogledao vaš Facebook/Instagram profil, da li bi mu prvi utisak bio pozitivan?

Uklonite postove koji bi mogli da vas prikažu u negativnom svetlu. Za veću kontrolu nad sadržajem koji delite, postavite lične naloge na privatne kao podrazumevano. Lako ćete staviti na Javno (Public) ono što želite, makar na Facebooku.

Izgradite svoj profesionalni online identitet

Ako želite da proširite svoju mrežu kontakata, u profesionalnom smislu, i dalje je najbolji način da budete prisutni na LinkedInu. Poslovna mreža koja za svrhu upravo ima profesionalno predstavljanje koje može da vam pomogne da svoj online identitet oblikujete po želji. Naravno, bez izmišljanja radnih mesta i pozicija.

Čak i ako ste još uvek na studijama, nije rano da napravite svoj profil na LinkedInu. Razmislite o svim vannastavnim aktivnostima koje ste imali, poput organizacije nečega ili čak i bavljenja timskim sportom – to će pokazati da imate sposobnost timskog rada i posvećenosti.

Ukoliko imate neki poseban posao na umu, pogledajte profile ljudi koji su na tim pozicijama. Uočite kakav je njihov karijerni put, od čega su krenuli. To će vam dati uvid koje veštine i prednosti da predstavite na svom profilu.

Naravno, u zavisnosti od profesije, nije LinkedIn jedino mesto za vaše predstavljanje. Recimo, ako ste dizajner, bolje je da imate profil na Dribble.com, sajtu na kom možete da predstavite svoje radove i dobijete inspiraciju od drugih dizajnera.

Istražujte i razgovarajte sa ljudima iz željene oblasti kako biste stekli uvid koji sve sajtovi i mreže postoje, a da mogu da budu najbolji mogući za vaš budući posao.

Koristite društvene mreže za privlačenje pažnje

Imati profile na društvenim mrežama je početak. Time što ste pobrojali svoje veštine i iskustva na LinkedInu, ne znači da će ponude za posao pljuštati sa svih strana. Morate biti aktivni.

Budite u toku: pratite kompanije i lidere u oblasti interesovanja kako biste bili u toku sa trendovima u industriji.

Delite informacije: ako pročitate sjajan članak koji je relevantan za vaše profesionalne interese, podelite ga na profilu (idite na kvalitet više nego na količinu – niko neće biti oduševljen ako mu stalno iskačete sa nebitnim sadržajem).

Ostanite povezani: potražite ljude koje već poznajete i povežite se s njima na LinkedInu.

Ako se još uvek školujete, povežite se sa školskim kolegama i profesorima.

Upoznajte nove ljude: možda želite da budete softverski inženjer, ali ne poznajete nikoga u toj industriji. Ili želite da saznate više o kulturi kompanije da biste utvrdili da li je ona pogodna za vas. LinkedIn vam može pomoći da identifikujete ljude s kojima biste radili informativni intervju.

Podsetnik: Ako nekog nepoznatog kontaktirate direktno, obavezno navedite informacije o tome zašto želite da se povežete. Verovatnije je da će svako prihvatiti vaš kontakt ako shvati da tražite informativni intervju, a ne posao ili mogućnost da mu nešto prodate.

Iako nam je tehnologija olakšala povezivanje sa novim ljudima i razmenu informacija, to nije sigurnost za dobijanje posla. To je alat koji vam može pomoći da otvorite vrata za dalju komunikaciju. Veze se jačaju ličnim sastancima i telefonskim pozivima. Istražite društvene mreže, ali ne zaboravite da podignete pogled sa telefona u društvu i uključite se u razgovor.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.