andrija-geric-odbojka

Sigurno ste nekada čuli ili pročitali izjavu nekog sportiste da ima srećnu majicu u kojoj uvek pobeđuje. Neki nose svoju srećnu znojnicu tokom čitave karijere. Na ručku pre utakmice tim uvek ima isti meni i uvek je isti redosled igrača jednog tima dok sede na klupi za vreme tajm auta. Malo deluje čudno, zar ne?

Možda ste primetili, na primer, Teodosića kako uvek na isti način izdahne i mrdne ramena pre svakog slobodnog bacanja ili nekog drugog igrača kako uradi neki ritual pre nego što izvede udarac.

Svi mi , ljudi, imamo neku vrstu magije u koju verujemo. Kada vidiš odžačara, to znači sreća. Kada ti crna mačka pređe put – nesreća, ako staviš torbu na patos – nećeš imati novca. Ovo su sve spoljni događaji koje mi ne možemo da kontrolišemo.

Ali, postoji magija koju možemo da kontrolišemo i koristimo!

O čemu se tu zapravo radi i kako to možete da iskoristite?

Iz mog iskustva, van terena, sportisti se potpuno razlikuju po tome kakvi su ljudi i kako se ponašaju. Neki su ćutljivi, mirni, tihi, a neki puno pričaju, glasni su. Jedni su flegmatični i spori, drugi su “brzi” i energični.

Kada izađu na teren ili igraju utakmicu, svi oni se pretvore u sportsku verziju sebe. Onu verziju koja hoće da pobedi protivnika, da bude prva, da osvoji. Onu verziju koja je agresivna, koja želi, koja se trudi, koja ima onaj žar u oku. Kako se desi ta “transformacija”?

Jedan moj kolega je uvek na utakmici nosio donji veš naopako i kada bi ga obukao u svlačionici on se od onog mirnog i povučenog, pretvarao u sportistu koji želi samo da pobedi i igra vrhunski. Drugi je igrao utakmice u svojim “magičnim” čarapama, koje je koristio samo za utakmice.

Znam neke koji imaju tačno određeni raspored oblačenja sportske opreme čak i pred trening, a pogotovu pred meč. Dok rade taj svoj “ritual” oni se transformišu i postanu ona najbolja sportska verzija.

Razmislite da li i vi možda imate neke rituale kojih možda niste ni svesni. Kako pijete kafu ujutru, kako ulazite kroz vrata na poslu, kako sedite u stolici, možda pokreti i ton glasa dok pričate sa kolegama ili sa šefovima. Primetite razlike.

Koji rituali vam rade, a koji ne? Koji rituali vas transformišu u ono što vam je potrebno, a koji ne?

Nedavno sam imao klijenta sportistu sa kojim sam radio preko Skajpa. On je imao svoj ritual pre određenog udarca. Mislio je da mu je to dobar ritual, a ustvari baš taj ritual ga je blokirao. Izmenili smo samo jednu sitnicu u samom ritualu i već na sledećoj utakmici je popravio svoj učinak za 30%. Magija, zar ne?

Neki sportisti sami, nesvesno izgrade svoje magije. Rade ih uglavnom nesvesno, a retki svesno. Ono što je fantastično kod magije je da funkcioniše.

Nađite vaše rituale i otkrijte vašu magiju. Uostalom, svi smo mi napravljeni od zvezdane prašine.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.