TRAJNA ŠMINKA – Sve što treba da znate o ovom načinu ulepšavanja!

trajna-šminka
(foto: facecosmetics.co.uk)

Bilo da razmišljate o tome da trajno korigujete oblik svojih obrva ili istaknete boju usana, postoji nekoliko stvari koje morate imati na umu pre nego što se odlučite za trajnu šminku.

Žene danas imaju jako malo vremena za “jutarnji ritual”: tuširanje, umivanje, šminkanje, a broj obaveza raste iz dana u dan. Upravo je to razlog zbog čega se sve više odlučuju na trajnu šminku –  dovojno je da ujutro stavite maskaru, sjaj na usne i spremni ste za pokret!

Međutim, prije nego što se odlučite na ovaj korak, važno je biti upućen u sve rizike koju ovakakav vid šminkanja nosi.

Trajna šminka je vrsta polutrajnog tetoviranja i nanosi se sitnim iglicama u koje se dodaje boja/pigment. Najčešće se traži iscrtavanje linije usana, nanošenje ajlajnera, oblikovanje obrva, pa čak i bojenje trepavica.

Pigmenti koji se upotrebljavaju za ove tretmane trebali bi biti klinički ispitani, a kozmetički saloni u kojima se rade, trebalo bi da imaju licencu i posebnu dozvolu.

Pre nanošenja trajne šminke se koristi lokalni anestetik koji “umrtvi” kožu lica, a koji se nanosi u obliku kreme ili tečnosti. Iglice za ovaj tretman moraju za jednokratnu upotrebu, jer u suprotnom postoji veliki rizik od infekcija.

Ukoliko imate osetljivu kožu, dobro razmislite pre nego što se odlučite na ovaj tretman, jer može doći do alergijske reakcije na boju, otoka, perutanja kože, plikova, pa čak i granuloma.

Posebno oprezni bi trebalo biti oni koji uzimaju lekove protiv zgrušavanja krvi, jer može doći do težeg krvarenja, čak i ako ste prije tretmana popili samo aspirin.

Dobro i pažljivo urađena trajna šminka može trajati i do pet godina, ako pažljivo negujete kožu lica i pratite uputstva koje vam je kozmetičar dao.

Najmanje dve sedmice nakon tretmana trebali bi da izbegavate direktno izlaganje suncu, a nakon toga koristite posebne kreme za zaštitu lica.

I na kraju, pre nego što se odlučite na tretman, proverite da li ste alergični na neki od sastojaka koji se koriste, pažljivo, proverite salon ali i stručnost osoblja.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.