Tragična sudbina novorođenih bliznakinja: Obe su obolele od retkog oblika leukemije

kenedi_kendal_breyfogle (2)

Posle devet meseci provedenih zajedno u materici, danas tromesečne bliznakinje Kenedi i Kendal sada dele još nešto – istu, srceparajuću dijagnozu o oboljenju od raka.

“Pretužno je imati jedno dete koje je obolelo od raka, ali sa dvoje je mnogo više tuge”, kaže majka malenih devojčica, Abby Breyfogle. “Može biti puno negativnih efekata hemoterapije, i naravno brinemo zbog toga, ali nastojimo da se svakodnevno borimo sa time i da gledamo napred.”

“Pokušavamo da uživamo u svakom trenutku provedenom sa njima”, kaže nesrećna majka.

kenedi_kendal_breyfogle

Abby dodaje i da je dva meseca posle rođenja bliznakinja primetila da se na koži Kenedi i Kendal pojavljuju tamne fleke. “Isprva smo pomislili da su u pitanju ujedi buba, ali nisu bili. Medicinske sestre su nam početkom jula rekle da sačekamo nedelju dana i vidimo da li će se mrlje povući sa kože, međutim nisu”.

“Otišli smo kod dermatologa i tamo uradili biopsiju. Tog četvrtka su me pozvali i rekli da je u pitanju maligno oboljenje”. 17. avgusta majka je primila tužnu vest da bliznakinje boluju od hronične mijeloidne leukemije.

“Svi su govorili ‘Ne verujem. To ne može biti istina'”, nastavlja potresena majka. “Tužno je što su obolele obe, ali smo odmah krenuli da borbom protiv bolesti. Doktori su rekli da je u pitanju retko oboljenje”. 19. avgusta, bliznakinje su smeštene na Mayo kliniku u Minesoti i dva dana kasnije su primile i prvu hemoterapiju.

“Ovo oboljenje je veoma retko i nikada se do sada nismo susreli sa bolesnim sestrama bliznakinjama od ovakve bolesti”, kaže doktorka Shakila Kahn, načelnica odeljenja pedijatrijske hematoonkologije na klinici. “Ovaj oblik bolesti se zove leukemija cutis, a znači leukemija kože i povremeno se javlja kod dece”.

“Potvrdili smo dijagnozu i odmah krenuli sa terapijama”, rekla je doktorka, dodavši: “Za sada su dobro i nadamo se uskoro boljitku”.

kenedi_kendal_breyfogle-1

Iako je pred njenim bebama dug put do ozdravljenja, ispunjen terapijama i tretmanima, Abby kaže da je uverena da će se njene ćerkice lavovski boriti: “Kenedi je naša malecka. Imala je samo 1,4 kilograma kada je rođena, ali je veoma žilava. Previše je opuštena i relaksirana, dok je Kendal sušta suprotnost. Zovemo je gunđalo, jer ima taj namršten pogled od kog vam se razvuče osmeh na licu. One su zaista tako različite”.

“S obzirom na sve što se događa, naravno da su ponekad nervozne i ljute, ali zaista divne bebice. Ne mogu da se požalim”, kaže majka na kraju.

Izvor: Abc.news.com
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.