Tibba – praktična i moderna odeća za trudnice i dojilje

Tibba 3 u 1
(foto: Nemanja Maraš)

Jedan od najvećih izazova modernih žena jeste odabir garderobe u kojoj sjajno izgledaju ali se i dobro osećaju, a u trudnoći stvari se dodatno “komplikuju”.

Kažu da se najbolje poslovne ideje najčešće rađaju iz prepoznavanja potreba “običnih” ljudi. Tako je bilo i u slučaju mlade mame Milene Popović Živanović koja se u trudnoći suočila sa problemom mnogih budućih mama – šta obući kada stomak počne da pupi, a stara odeća postane tesna?

Nezadovoljna izborom garderobe namenjene trudnicama, koje često krase “šaljive” aplikacije sa natpisom “Loading…” i ilustracijama beba koje kao da izviruju iz stomaka, Milena je došla na ideju da kreira sopstvenu kolekciju modernih i praktičnih tunikica za trudnice i dojilje.

Tako je nastala – Tibba!

Milena je danas majka desetomesečnog dečaka Vuka i odlično se snalazi u ulozi majke.

“Rođenje deteta je najveličanstveniji događaj u životu svakog roditelja, pa je tako bilo i u mom slučaju. Željno sam čekala dolazak bebe na svet i nismo se ni muž ni ja previše osvrtali na komentare poput: naspavajte se dok još možete, putujte sto više sada jer kad beba dođe videćete – sve se menja. Istina je da se promeni mnogo toga, ali svakako ne mogu to okarakterisati kao da život prestaje rođenjem bebe. Pre bih rekla da počinje novo, uzbudljivo i ni malo dosadno životno razdoblje. Doduše, možda smo stvarno mogli malo više da se naspavamo (smeh). Što se ostalog tiče, trudimo se da i dalje uživamo u stvarima u kojima smo uživali i pre: već sa tri meseca beba Vuk je bio na svom prvom letovanju 1100 km daleko od Beograda. Svuda idemo sa njim. Isto tako, trudimo se da ne zapostavimo ni svoj društveni život. Organizacija i razumevanje partnera je bitan faktor u roditeljstvu”, objašnjava Milena.

S: Koliko vas je rođenje deteta promenilo?

“Ne znam koliko se zaista promeniš, ali da isplivaju neke osobine tek onda kada postaneš roditelj – to je tačno. Postaneš nekako osećajniji, obzirniji, više se trudiš, postaneš najbolja verzija sebe. Ako si ikada pomislio da nesto ne možeš ili nećeš – možeš i hoćeš. Možeš da ne spavaš 4 dana zaredom, možeš da naučiš sa čim najbolje ide keleraba, možeš da ustaneš 143 puta noću onda kad bi najradije utonuo u najdublji san, možeš da puziš po kući iako odavno tvoja kolena nisu baš u najboljem stanju, možeš da skakućes kao balerina i sa viškom kilograma, možeš da pevaš i praviš grimase iznova i iznova i možeš da se istopiš od sreće kada ti se malo biće osmehne. I ništa ti u suštini nije teško jer ti je najviše od svega stalo do sreće sopstvenog deteta. A da, možeš i da nosiš torbetinu i kese iz prodavnice u jednoj, a da čvrsto držiš bebu od 10 kg u drugoj ruci. Nije uvek lako. ali stvarno možeš svašta. Skoro kao supermen. (smeh)”

IMG_7864 (2)
Milena na dan venčanja (foto: Koki Jovanovic)

S: Čime si se bavila pre nego što si pokrenula brend? Kako si došla na ideju da kreiraš sopstvenu liniju garderobe za trudnice?

“Radno iskustvo počela sam da stičem još kao student na različitim nacionalnim televizijama. Moje trinaestogodišnje iskustvo u medijima broji različite pozicije u produkcijskim kućama na najgledanijim tv formatima, rad na radiju, televiziji i u štampanim medijima. Tri godine sam bila i na poziciji marketing menadžera na jednom prestižnom fakultetu digitalnih medija, a svoju firmu za konsalting i PR otvorila sam pre četiri godine. Pored mnogobrojnih klijenata i zanimljivih projekata izdvojila bih rad na licencnim TV formatom X Faktor gde se potpisujem kao PR menadžer u obe sezone koliko se ovaj šou emitovao u Srbiji i regionu. Nekada sam radila i po 15 sati dnevno uz puno stresa, što bi praktično bilo neizvodljivo danas. Međutim, ideja da pokrenem liniju garderobe za trudnice i mame koje doje nije proistekla iz želje za novim radnim mestom, već iz sopstvene potrebe kada sam bila u drugom stanju, a onda i kada sam počela da dojim Vuka (što i dalje traje). Pošto na našem tržištu nisam uspela da pronađem odgovarajuću pristupačnu, a kvalitetnu i jednostavnu garderobu za period trudnoće i dojenja, rešila sam da preuzmem stvari u svoje ruke. Prvi model koji smo sašili bila je crno bela tunika za dojenje koja je pogodna za nošenje i za vreme trudnoće, ali i kada ceo taj period trudnoće i dojenja prođe. Meni i mojim drugaricama se veoma dopala tunika, pa sam onda nekako spontano poželela da se i drugim mamama ponudi specijalizovana, multifunkcionalna garderoba modernih krojeva koja je nosiva i kad najosetljiviji period u životu svake žene prođe. Srećna sam što sam uspela da uklopim moje dosadašnje radno iskustvo u novi posao i veoma sam ponosna što se Tibba dopada mnogim trudnicama, mamama, ali i tatama.”

tibba-milena-vuk
(foto: Nemanja Maraš)

S: Da li je bilo teško započeti proces proizvodnje? Ko ti je pružio najveću podršku na početku?

“Nije bilo lako zaokružiti ceo proces proizvodnje, recimo veliki izazov je bio pronaći dobre krojače, ali zahvaljujući dragim prijateljima Bilji i Nikoli uspela sam da pronađem najbolje. Najveću podršku dobila sam od muža i roditelja, a potom i od prijatelja čija mi je podrška zaista mnogo značila. Ako se neko zapita ko su prelepe devojke na našim fotkama – reći ću vam: to su moje drage drugarice koje su i trudne “muški” podnele desetočasovno fotkanje u studiju. Beskrajno sam im zahvalna na tome.”

bazar4
(foto: Nemanja Maraš)

S: Tvoj suprug je dao ime brendu – da li i on učestvuje u kreiranju kolekcije?

“Tako je, muž je dao ime brendu. Ime je simboličnog naziva TIBBA – jer tako stomak zvuči najslađe, a i podseća na trudnoću. On ne učestvuje mnogo u kreiranju kolekcije, ali ponekad da neki zanimljiv, koristan komentar. Recimo, na spavaćici za dojenje njegova ideja je bila da napravimo veliki džep u koji mame mogu da stave bebinu cuclu ili nešto drugo što im je potrebno.”

IMG_7734
Milenin suprug je dao ime brendu (foto: Koki Jovanovic)

S: Svi Tibba modeli su vrlo praktični i laki za kombinovanje. Da li si razmišljala o kreiranju kolekcije sa “svečanijim” modelima?

“Drago mi je što ste to zapazili – cilj nam je i bila praktičnost i mogućnost da se svi modeli lako kombinuju sa ostatkom garderobe koju već posedujete. Za sada imamo basic kolekciju, ali intenzivno razmišljamo i o svečanijim modelima. Kako Tibba bude rasla, tako će i naša ponuda biti veća.”

privatna arhiva

S: Kakve su reakcije Vaših kupaca, da li je bilo nekih kreativnih sugestija?

“Sigurna sam da zvuči kao kliše, ali nama su naši kupci uvek na prvom mestu. Oni su razlog zašto postojimo i mnogo ulažemo u naš odnos sa kupcima. Reakcije su sjajne, Tibba se već može pohvaliti velikim brojem trudnica i mama kojima se dopada ono što radimo. Kreativnih sugestija je bilo i one su nam i pomogle da osmislimo nove artikle poput pojasa ili spavaćice za dojenje koje će se za nekoliko dana naći u prodaji. Tražile su i dezenirane majice za dojenje, pa će u našoj ponudi uskoro biti i toga.”

S: Kakvi su dalji planovi za razvijanje Tibbe?

“Detaljno planiramo svaki korak kada je razvitak našeg brenda u pitanju. Prvi sledeći je učestvovanje na Bazaru mama preduzetnica koji organizuje Centar za mame u nedelju (19.2.) u tržnom centru Delta City. Veoma se radujemo druženju sa našim kupcima, ali i sa ostalim izlagačima Bazara. Ovom prilikom pozivamo sve vaše čitaoce da dodju u nedelju izmedju 10h I 22h u Delta City, biće nam zadovoljstvo da se i uživo upoznamo!”

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.