probiotici

Naučnici su utvrdili da termički obrađeni probiotici deluju na ćelije tako da pružaju bolju ravnotežu imunološkom sistemu od njihovih živih ekvivalenata.

Ovo otkriće moglo bi da pomogne istraživačima u razvoju učinkovitijih probiotičkih proizvoda, kao što su hrana i pića za decu sa dužim rokom trajanja.

Probiotici su žive, dobre bakterije koje se nalaze u nekim fermentisanim namirnicama. Neophodne su za imunološko zdravlje ljudi, a u hrani se obično koriste u svom izvornom, neobrađenom obliku. Termička obrada probiotika uništava njihovu sposobnost razmnožavanja, a naučnici kompanije Nestlé su želeli da utvrde da li tako obrađeni probiotici i dalje imaju poželjne zdravstvene vrednosti.

Nova studija, objavljena u časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology istražuje kako živi i termički obrađeni oblici probiotika vrste Lactobacillus paracasei utiču na ćelije imunološkog sistema na epigenski način.

Naučnici su otkrili da oba oblika probiotika dovode do veće proizvodnje interleukina-10 (IL-10), proteina koji ima značajnu ulogu u imunološkom zdravlju, kao i da su termički obrađeni probiotici učinkovitiji. Tako bi termički obrađeni probiotici u budućnosti mogli biti dostupnije sirovine od njihovih živih ekvivalenta, s obzirom na to da ne zahtevaju uslove koji ih održavaju stabilnim.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.