Tabata: Novi, intenzivni metod vežbanja koji ćete obožavati!

tabata-intervals

Kod intervalnih treninga visokog intenziteta nemate šta da ne volite. Ne samo da ovim vežbama štedite vreme, već sagorevate i ogromnu količinu kalorija – i kada trenirate, ali i nakon toga, kada ne radite ništa! Jedan od najboljih načina visokointenzivnih vežbi je [tweetherder]Tabata, metod koji kombinuje 20 sekundi  žestokih vežbi sa 10 sekundi odmora u intervalu od 4 minuta[/tweetherder]. Ako vam ovakav način treninga odgovara, evo kako najbolje kombinovati vežbe i primeniti ovaj žustar, ali isplatljiv način.

Najbolji način da započnete sa Tabata vežbama je da odštampate tabelu vežbi i odaberete one koje vam najviše gode, od iskoraka unazad do polučučnja i skoka, kako bi vam trening bio što zanimljiviji i kako bi u veoma kratkom roku izgubili što više kalorija.

10-minutni trening bez opreme je ono za šta mnogi od nas imaju i vremena i mogućnosti pa zato pogledajte video koji kombinuje 2 seta vežbi Tabata vežbi sa vežbama zagrevanja i istezanja i to sve za samo 10 minuta.

Jeste li već probali Tabatu? Sve što vam je potrebno je desetak minuta i apsolutno nikava oprema. Ovaj visokointenzivni program vežbi je savršen za sve koji žele da sagore veliku količinu kalorija, a nemaju puno vremena. Menjajte vežbe i fokusirajte se najpre 20 sekundi na jedan deo tela, a zatim sledi 10 sekundi odmora. Pustite svoju omiljenu muziku i uživajte u ovim višestruko isplativim vežbama.

Svi vole Tabata metod jer je jedna runda od 4 minuta viskointenzivnih vežbi dovoljna da se sagori oko 60 kalorija, a vaš metabolizam se posle 30-ominutnog treninga ubrzava duplo. Metod je nastao devedesetih godina,a osmislio ga je japanaski stručnjak Izumi Tabata, kako bi takmičare u brzom klizanju pripermio za Olimpijadu. Danas je ovaj sistem vežbanja potpuno medicinski odobren i veoma rasprostranjen u svetu, a najbolja stvar je što bilo koje kardi ovežbe možete ukorporirati u svoju rundu od 4 minuta i raditi po nekoliko njih, jednom kada dostignete bolju formu. Ključno je jedino, kažu stručnjaci, da uložite sav svoj trud, svoj apsolutni maksimum u ove kratke vežbe i  poštujete vreme jedne runde, jer u suprotnom efekat neće biti isti.

Izvor: Popsugar.com
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.