Joga

Iako se joga, kao tradicionalni sistem duhovnih i telesnih vežbi, praktikuje i u Srbiji još od 60-ih godina prošlog veka, kao i postojanja veoma posećenih akademija, konferencija i časopisa u Beogradu, veliki procenat stanovništva nije upoznat sa ovom viševekovnom indijskom tvorevinom. Štaviše, uska povezanost sa budizmom kod mnogih budi odbojnost jer smatraju da se kosi sa hrišćanskim učenjem.

Reč joga potiče od izraza koji u prevodu sa sanskrita označava jedinstvo. Ova drevna metoda samorazvoja podrazumeva upotrebu tehnika: fizičkih položaja (Asana), vežbi upravljanja pranom (energijom) putem disanja (Pranajama), relaksaciono-meditativnih vežbi (Pratjahara), koncentracije (Dharana), meditacije (Dhjana) i samorealizacije (Samadhi).

Joga podstiče fizičko zdravlje, normalizuje aktivnost fizioloških sistema, pomaže u uspostavljanju emocionalne ravnoteže, podstiče kreativno izražavanje, jača stvaranje oslonca u sebi usmeravajući pojedinca ka otkrivanju unutrašnjih potencijala koji ga povezuju sa smislom.

Preporučujemo: 9 joga Youtube kanala

Postoji mnogo podnivoa joge, a jedan od najčešće praktikovanih je hatha joga koja predstavlja upregnuće ka višim nivoima svesnosti. Sama reč hatha je spoj izraza koji označavaju sunce i mesec, tj. spoj suprotnosti, dok se sam termin joga može poistovetiti sa upregnućem konja u vozna kola.

Savršeni muškarci koji vole yogu

Brojna istraživanja su potvrdila da praktikovanje tehnika joge, uključujući telesne vežbe joge, tehnike disanja, meditaciju i relaksaciju, doprinose boljem snalaženju u stresnim situacijama, kao i u postizanju veće emotivne uravnoteženosti, odsustva doživljaja uskraćenosti i destrukcije, zadovoljstva sobom, osećanja smisla života, poznavanja sopstvenog načina reagovanja, itd.

Ako želite da se još podrobnije uputite u značaj joge pročitajte šta o tome ima da kaže dr Milan Bošković.

Izvor: yogajournal.com/Wikipedia.org
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.