Stručnjaci objašnjavaju: Zašto je pletenje dobro za mozak?

pletivo
Pletivo u ruke! (foto: Hedgehog Fibres/Flickr.com)

Provlačenje niti i proces pletenja, odnosno jedan ritmički proces ovog tipa, značajno smiruje i pomaže ljudima da se opuste, skoro kao kada je u pitanju neki vid meditacije.

Istraživanja pokazuju da pletenje i drugi oblici za obradu materijala, kao što su šivenje, tkanje i heklanje imaju dosta toga zajedničkog sa meditacijom – sve ukazuje da imaju pozitivan uticaj na zdravlje uma i osećaj blagostanja.

Online istraživanje vršeno na preko 3500 osoba koje se bave pletenjem je ukazalo da se polovina oseća vrlo srećno otkako upražnjava ovu aktivnost, a da mnogi to rade samo kako bi se opustili, oslobodili stresa i bili kreativni.

Studija je pokazala značajan odnos između učestalosti pletenja i ispitanika i njihove percepcije raspoloženja i osećanja. Aktivne pletilje (oni koji pletu više od 3 puta nedeljno) su smireniji, srećniji, manje tužni, manje zabrinuti i  imaju više samopouzdanja.

U studiji se  zaključuje: “Pletenje ima značajne psihološke i socijalne beneficije, koje mogu doprineti dobrobiti i kvalitetu života.”

Još interesantniji podatak iz istraživanja se odnosi na to da su oni koji su pleli u grupi zapravo srećniji od onih koji su to činili sami.

Prednosti pletenja:

  1. Mentalni izazov i rešavanje problema
  2. Socijalna veza
  3. Svesnost
  4. Razvoj koordinacije oko-ruka, spretnost i motorika
  5. Učenje i podučavanje
  6. Fokusiranje pažnje i misli na zadatak
  7. Podsticanje kreativnosti
  8. Daje osećaj ponosa i dostignuća
  9. Strpljenje i istrajnost
  10. Olakšava formiranje memorije

Dakle, prema istraživanjima, pletenje utiče na mozak kao vid meditacije, utiče na lakše učenje, osećaj relaksacije i osećaju mirnoće.

Izvor: mindbodygreen.com

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.