Stopala i ruke su vam stalno hladni? Evo kako da ih ugrejete

Ako nikako ne možete tokom zime ugrejati ruke i stopala, vreme je da promenite svoju ishranu, ali i način života.

Naime, postoje određene namirnice koje poboljšavaju protok krvi, koji zbog hladnoće može biti sporiji.

Osim hrane koju bi trebalo da konzumiramo, prestanak pušenja i ispijanje kafe koju bi trebalo da zamenimo vodom takođe mnogo pomaže pri bržem zagrevanju tela.

Zimi stoga jedite začinjenu hranu koja otvara krvne sudove. Kada jedete ljuto, temperatura tela raste, srce počinje brže da kuca i tako povećava protok krvi.

Izbacite cigarete, kafu i alkohol, te ih zamenite vodom. Nikotin i kofein uzrokuju stezanje krvnih sudova, zbog čega se smanjuje cirkulacija, pa su vam dlanovi i stopala uvek hladni. Velika je zabluda da alkohol održava telo toplim. On samo stvara lažnu sliku da nam je toplo, što je posebno opasno, jer vam nije toplije, nego ste samo manje svesni toga koliko vam je zapravo hladno.

Jedite puno ribe i zelenog povrća bogatog gvožđem. Omega 3 masne kiseline izuzetno su zdrave i dobre za cirkulaciju, a najviše ih ima u plavoj ribi. Cirkulaciju povećava i gvožđe, kojeg ima u zelenom povrću i crvenom mesu.

Pijte puno vode i kada ne osećate žeđ. Hidratacija je jako bitna pri regulisanju temperature tela.

Aktivirajte se! Iako ste zatvoreni u kući ne znači da dan morate provesti na kauču u dnevnoj sobi. Kada se telo umiri, i krv sporije teče kroz vene, pa vam je hladnije. Preko zime obavezno posećujte teretanu, ako vam je prehladno da napolju vežbate, a razne vežbe možete izvoditi i kod kuće, uz malo volje i truda, piše Večernji.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.