Steznici za trening – genijalan izum ili besmisleno pomodarstvo?

Koliko su steznici efikasni i da li su zdravi uopšte za nošenje? (foto: Instagram)
Koliko su steznici efikasni i da li su zdravi uopšte za nošenje? (foto: Instagram)

Čini se da ovih dana svi pričaju o steznicima za vežbanje.

Sve je počelo kada je Jessica Alba priznala da ih je nosila kako bi povratila figuru nakon porođaja. Ali kada su seste Kardashian počele intenzivno da reklamiraju steznike na društvenim mrežama, stvar je postala ozbiljna i žene širom sveta su poludele za njima.

Trik je u tome da ne radite ništa već nosite specijalno dizajnirane steznike za trening ispod odeće kako bi smršali i dobili savršene obline u obliku peščanog sata.

Zvuči sjajno, ali da li je baš tako?

Mnogo je pitanja vezano za ovaj komad odeće, a mi ćemo se potruditi da vam na njih odgovorio.

Prva asocijacija na nošenje steznika i korseta su žene Viktorijanskog doba. Videli smo ih u filmovima – lepotice kojima sluškinje ili prijateljice stežu trake na korsetu toliko čvrsto da jedva mogu da dišu. To ne zvuči nimalo privlačno. S druge strane, sa tim dodatkom odmah dobijate mnogo elegantniji i graciozniji izgled. Ali da li je vredno muke? Kada su starinski korseti u pitanju, verovatno ne.

Steznici u Viktorijansko doba (foto: Herbeauty.com)
Steznici u Viktorijansko doba (foto: Herbeauty.com)

Ipak, danas je 2016. godina i mnogo se toga promenilo kada su steznici u pitanju. Ako ih nosite, brže ćete se zasititi jer se u njima ne možete prejesti. Dakle, mršavite jedući manje. To znači da morate jesti i manje porcije i to češće, te ćete lepše izgledati ako pojedete 4-5 umernih obroka dnevno umesto 3 obilna.

Ima različitih vrsta steznika (foto: Herbeauty.co)
Ima različitih vrsta steznika (foto: Herbeauty.co)

Drugo, steznici su odlični za držanje tela. Ako se grbavite ili sedite u neodgovarajućem položaju, sigurno vam je poznat bol u leđima i vratu na kraju dana. Steznici za treniranje vas teraju da sedite ili stojite potpuno uspravno, tako da vam se leđa neće umoriti brzo, a uspravan stav ujedno znači i mršaviji izgled.

Sestre Kardashian i Amber Rose ih stalno nose (foto: Instagram)
Sestre Kardashian i Amber Rose ih stalno nose (foto: Instagram)

Još jedna stvar koja je zajednička većini steznika danas je specijalni materijal od kog su napravljeni. On ima toplotni efekat, te ćete se dodatno znojiti u predelu abdomena. Zvuči grozno, ali ćete izbaciti višak iz ove često problematične regije i smršati nekoliko centimetara u struku. Zvuči sjajno.

Khloe posle intenzivnog nošenja steznika, dijete i treninga (foto: Instagram)
Khloe posle intenzivnog nošenja steznika, dijete i treninga (foto: Instagram)

Iako smo naveli nekoliko prednosti ovih popularnih steznika, oni ne mogu sami po sebi učiniti čudo kada je mršavljenje u pitanju. Sa njima zapravo i nećete izgubiti masnoću. Da bi to postigli, morate naporno vežbati i zdravo se hraniti. Zato je potrebno obratiti posebnu pažnju na izbor steznika kako postoje različite vrste, od kojih su samo neki i za vežbanje.

Ako vam je steznik preuzak, može izazvati smetnje kod disanja i njegovo duže nošenje vam čak može i oštetiti unutrašnje organe.

Kim se 'kune' u njih i nosila ih je redovno nakon obe trudnoće (foto: Instagram)
Kim se ‘kune’ u njih i nosila ih je redovno nakon obe trudnoće (foto: Instagram)

Važno je znati, na kraju, da su steznici dobar, ali samo mali korak ka postizanju savršene figure i da je potrebno uz njih pridržavati se i treninga i zdrave ishrane kako bi uopšte videli neke rezultate.

Izvor: Herbeauty.co
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.