Stare i nove naslovne strane: Evo koliko se promenila društvena svest!

Vogue

Promene koje se dešavaju u svetu oko nas su sve ubrzanije, pa je tako sve teže ići u korak sa razvojem tehnologije, nauke, kulture, morala itd. Koliko smo napredovali kao društvo (pitanje je u kom smeru) najbolje se može videti ako uporedimo naslovne strane nekih od najuticajnijih magazina od pre nekoliko decenija i danas.

Na prvom primeru (iznad) možemo da vidimo kako je modni časopis Vogue izgledao 1950. godine i pre samo godinu dana. Na jednoj naslovnici vidimo sofisticiranu mladu ženu čiji je izgled i danas ekstravagantan. Neobična marama i okovratnik, mreža preko lica i stilizovani šešir. To samo govori koliko je ovaj magazin uvek bio ispred svog vremena. Naslovna strana iz 2014. godine prikazuje, po mnogima, venčanje decenije. Jedan od najinovativnijih repera, Kanye West, Kim Kardashian, rijaliti zvezda čiji je stvarni posao i do danas za mnoge ostao nepoznanica. Pa, Vogue je oduvek davao omaž lepim ženama, ali davne 1950. godine nijednoj ženi nije bilo dovoljno samo to da bude lepa pa da bude najveća zvezda na planeti. Rangiranost među prva tri mesta po broju pratilaca na svim društvenim mrežama u korist Kardashianove govori u prilog tome da je danas sve moguće.

Time

Na red dolazi Time magazin na čijoj je naslovnoj strani 1925. godine bio pionir nemog filma i komedije, Charlie Chaplin, a 85 godina kasnije se na njegovom mestu našao još jedan pionir, Mark Zukerberg. Kako smo za tako kratko vreme prešli razvojni put od filmova u kojima nije bilo moguće zabeležiti boju i zvuk do društvene mreže u kojoj možemo da delimo fotografije i video klipove sa ostatkom sveta samo momenat nakon njihovog nastajanja?

Cosmopolitan

Možete li da zamislite Nicki Minaj, verovatno najpopularniju reperku na svetu, na naslovnici Cosmopolitana 1937. godine? Nema sumnje da bi toliko gole kože zaprepastilo onovremene čitaoce, a o provokativnoj pozi ne treba trošiti mnogo reči. A šta bi tek oni rekli da znaju da je ovo jedno od najsmernijih izdanja slavne pevačice?

National Geographic

A tek šta bi dao bilo koji naučnik s kraja 19. veka (1896. godine) da može u rukama da drži National Geographic iz 2015.?

Seventeen

 

Seventeen iz 1955. i 2015. godine. Pa, vizija 17-godišnje devojke se drastično promenila, a reperka Iggy Azalea ma koliko se trudila da dočara imidž tradicionalne srednjoškolke ne bi zavarala nijednu devojku na pragu punoletstva od pre 6 decenija jer bi je tetovaže odale. Ukrasi na telu, u posleratnoj Evropi i svetu, uopšte, nisu bili često vidljivi čak ni na muškarcima, osim ukoliko nisu bili mornari. Ko bi rekao da će jednog dana čak i one devojke koje ne eksperimentišu mnogo sa stajlingom i frizurama smatrati da su tetovaže sasvim okej?

Vanity Fair

Vanity Fair pre ravno 100 godina i danas. Ovo je verovatno najveći pomak. Od nacrtane dve žene u jednodelnim kupaćim kostimima do Caitlyn Jenner, prve transrodne žene koja se našla na naslovnoj strani jednog magazina ikada! Nekada prvi atletičar sveta, a time i heroj cele nacije, a danas borac za prava transseksualaca i uzdanica skrajnutih i marginalizovanih, Caitlyn je jedan od najboljih primera u kom pravcu se razvija naše društvo koje sve otvorenije prihvata da je neko rođen ili voli drugačije.

The NewYorker

I za kraj, The NewYorker iz 1925. i 2o15. godine, pri čemu su i sami urednici časopisa odlučili da naprave poređenje o evolucionom razvoju društva. Ugledni Njujorčanin više nije bogati belac. On sada može biti i crnac. Tipični Njujorčanin više ne posmatra leptira (tj. prirodu) kroz svoj monokl nego gleda u svoj telefon i ne vidi leptira koji prolazi pored njega ili, u drugom slučaju fotografiše tog leptira kako bi ga podelio sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

Izvor: MTV
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.