peking-pre-i-posle

Kina nikada nije bila zemlja sa najčistijim vazduhom. Prema nekim istraživanjima, čak 4000 ljudi dnevno umre od posledica zagađenja smogom. Ali, vlasti u Pekingu su odlučile da bar na kratko ovaj problem pokušaju da reše. I to na vrlo drastičan način, a sve zbog vojne parade.

Peking nikada nije važio za grad sa čistim vazduhom, već je oduvek bio okružen gustim smogom i maglom koja je uzrokovala veliki broj oboljenja kod stanovnika ovog multimilionskog grada.

peking-6

Sve što je bilo potrebno da bi nebo nad Pekingom ponovo bilo čisto i plavo je da se zabrani 2.5 miliona automobila dnevno na ulicama kineske prestonice i da se zatvore fabrike koje emituju štetne gasove.

5 miliona automobila je moralo da se menja svakodnevno kako bi se smanjila emisija štetnih gasova

peking-5

Projekat je započeo 20. avgusta i trajao je dve nedelje. Za to vreme, 5 miliona vozila je saobraćalo naizmenično, svakog drugog dana, a poneke fabrike koje se nalaze u glavnom gardu su ili zatvorene ili su smanjile emisiju izduvnih gasova koji stavraju smog u vazduhu. Rezultat je bio iznenađujući i posle dugo vremena kvalitet vazduha u Pekingu je dostigao nivo 17, od mogućih 500, što se smatra veoma zdravim vazduhom na globalnom nivou.

Ovako bi Kineski zid trebalo da izgleda svakog dana

peking-2

Međutim, građani su plavo nebo imali prilike da vide samo do 3. septembra, kada je održana vojna parada kojom je obeležena 70-ogodišnjica pobede nad Japanom u Drugom svetskom ratu. Već sledećeg dana “vojno plavo nebo” zamenilo je “normalno sivilo”, kako je opisao jedan stanovnik Pekinga na internetu vraćanje na staro, kada se indeks zagađenja popeo na standardnih 160, što se smatra opasnim za neke osetljive grupe stanovništva.

Kineske vlasti su zbog vojne parade zatvorile i gradilišta i fabrike na dve nedelje, kako bi se što bolje videli obojeni tragovi aviona na plavom nebu

peking

‘Vojno plavetnilo je tako brzo došlo, ali je u trenu i misteriozno, poput kakve magije’, i nestalo, rekli su između ostalog oni koji su imali prilike da bar na kratko uživaju u čistom vazduhu nad kineskom prestonicom.

Neki stanovnici Pekinga su sada po prvi put mogli da vide obrise visokih zgrada u daljini koje su do sada, skoro uvek, bile pod gustom maglom od smoga

peking-3

Info: BoredPanda.com
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.