Health tabbed graphic.jpg

Da li su vam ispucale usne ili vam opada kosa? Svrbe vas stopala, imate neobjašnjiv osip po telu ili tamne kolutove ispod očiju? Ovo vam može delovati zanemarljivo, ali svi ovi znaci su često upozorenja na neku bolest ili druge zdravstavene probleme, kaže doktorka Deyo Famuboni. “Važno je slušati svoje telo”, poručuje ona. Ovo je naročito bitno kada ono pokušava da vas upozori da nešto nije u redu. “Mnogo je suptilnih načina na koje vam telo to nagoveštava, i zato je njihovo primećivanje i prihvatanje da je nešto van normale od presudnog značaja za zdravlje i izbegavanje budućih problema”, objašnjava doktorka Famuboni.

[tweetherder]Ovo su znaci kojim vas telo upozorava da nešto ipak nije u redu sa vašim zdravljem.[/tweetherder]

medical-symptoms-2

1. Debljanje u predelu struka

Ako ste nedavno morali da kupite novi par pantalona jer ste se ugojili u struku, to može dovesti do rizika od dijabetesa i dalje do metaboličkog poremećaja. Naročito se javlja kod osoba kojima je obim struka veći od 80 cm kod žena, odnosno 94 cm kod muškaraca. Rizik se povećava sa povećanjem obima, jer je gojaznost povezana sa dijabetesom. Ova bolest je u uskoj vezi i sa preteranim umorom, padom koncentracije, češćim mokrenjem i povećanim unosom tečnosti, a na duže staze i sa vidom, kirkulacijom i kraćim životnim vekom.

Prevencija je ključna i odžavanje telesne težine može pomoći u sprečavanju ovih simptoma. Redovno vežbanje i zdrava ishrana mogu držati stvari pod kontrolom, ali se ipak morate obratiti lekaru kod provere dijabetesa tipa 2.

2. Žute pege oko očiju i na laktovima

Ovo stanje je poznato kao ksantelazma i javlja se usled taloženja masti ispod kože. Može biti znak povećanog nivoa holesterola. Test krvi, koji se obično radi na prazan stomak, može rešiti nedoumice, i u zavisnosti od uzroka, promena ishrane i redovno vežbanje smanjuju ove simtome.

Holesterol može biti ozbiljno oboljenje jer je uzorčnik srčanih problema, infrakta i moždanog udara.

3. Podočnjaci

Iako ih može izazvati i nedostatak sna, tamni kolutovi ispod očiju se javljaju i usled alergija i čestog trljanja očiju i nosa. Otkrivanje uzroka, kao što su prašina i grinje, može vam pomoći da ih se rešite. Ali ako je svrab konstantan, lekovi protiv alegrija mogu dodatno pomoći.

Probiotici se uspešno bore protiv mnogih alergija i smanjivanja njihovog uticaja na organizam.

4. Svrab na stopalima

Ako provodite dosta vremena u patikama u teretani ili plivate, znajte da vlažnost na stopalima može izazvati razvoj gljivične infekcije koja dovodi do svraba na stopalima.

Možete primetiti perutanje kože ili vlažni osip između prstiju i na tabanima. Antigljivična krema će vam pomoći kod ovih simptoma, ali je takođe veoma važna i higijena i provetravanje nogu što je češće moguće, da bi se ova neprijatna situacija rešila.

5. Ispucali uglovi usana

Ovim siptomom telo vas najčešće upozorava da povećate unos hrane bogate vitaminom B i gvožđem, kao što je lisnato, zeleno povrće, nemasno meso i jaja.

Kada se osuše i ispucaju, usne postaju podložne infekciji, ali ih možete izlečiti hidratacijom i nanošenjem kreme.

6. Neprijatan svrab

Ako ne uspete da ga se rešite korišćenjem krema, osip koji svrbi može biti znak celijakije. Ovo oboljenje je oblik malapsorpcije uzrokovano preosetljivošću na gluten i iskazuje se atrofijom resica sluznice tankog creva i oštećenom apsorpcijom hranjivih sastojaka. Zato se javlja i oštećenje kože. Na duže, ovi simtomi mogu dovesti i do hroničnog oboljenja creva.

Važno je znati da ako patite od ovog stanja izbegavate gluten po svaku cenu, a to će dovesti do rešavanja problema sa simtomima kao što su osip i svrab.

7. Opadanje kose

Ovaj simptom može bit znak smanjenog nivoa gvožđa u organizmu. Ovo je naročito problem kod žena koje izbegavaju životinjske proizvode bogate gvožđem, a to može dovesti i do anemije. Problemi sa tiroidnom žlezdom su takođe uzročnici opadanja kose.

Test krvi će vam ukloniti sumnje na eventualnu bolest, a pomoći će i uzimanje hrane bogate gvožđem ili suplemenata sa ovim mineralom.

8. Lomljivi nokti

Ovo se obično dešava kada su nokti predugo izloženi vlažnim i mokrim uslovima ili kod čestog korišćenja laka za nokte. Njihova redovna hidratacija može pomoći kod lomljenja, a korisna je i upotreba biotina (vitanina b7).

Krtost noktiju može biti ponekad i posledica gljivičnih infekcija, psorijaze, problema sa tiroidnom žlezdom ili artritisom. Ako je to slučaj, obično se javljaju još i osip, zamor i bolovi u zglobovima. Zato je neophodno potražiti savet lekara.

9. Zatvor

Ovo je upozorenje koje vam organizam šalje da ne uzimate dovoljno vlakana i vode. Većina ljudi u svoju svakodnevnu ishranu ne uključuje dovoljno vlakana, koja su takođe veoma važna za sprečavanje zatvora, nadutosti ili ispuštanja gasova.

Potrebna su nam podjednako i netopljiva (ona iz integralnih žitarica) i topljiva vlakna (koja se mogu naći u mekinjama i mahunarkama) da bi sprečili konstipaciju i smanjili nivo holesterola u organizmu. Topljiva vlakna izazivaju nadutost i gasove, ali ćete ih redovnim uzimanjem obe vrste vlakana sprečiti.

Izvor: Dailymail.co.uk
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.