Koje si ti od njih troje?
Koje si ti od njih troje?

Psihologija je odavno utvrdila presudan uticaj koji porodica ima na formiranje ličnosti, a evo šta istraživanja grupe nemačkih istaknutih psihologa kažu o našem izboru partnera na osnovu pozicije u porodičnom domu.

Najstarija deca su roditeljima prva radost, ali oni ubrzo tu ljubav počnu da plaćaju previsokim ambicija očeva i majki koji žele da baš oni ostvare sve ono što oni nisu ili barem da dostignu ono što oni sami jesu. Takav pritisak od najstarije dece stvara, u najvećem broju slučajeva, alfa mužjake i alfa ženke koji u ljubavi traže, takođe, uspešne partnere, ali ne toliko ostvarene koliko su oni. Njihove izabranike bismo mogli podvesti pod kategoriju beta mužjaka ili ženki.

Srednja deca su, ma koliko to tužno zvučalo, obično zapostavljena jer su njihova starija braća ili sestre već prvi naučili da sami drži flašicu, hodaju, pričaju, recituju. Sve što drugo dete uradi manje je impresivno jer je već viđeno. Ipak, to se na njih odražava u vidu mnogo lakše prilagodljivosti i snalažljivosti u društvu jer nisu čuvani pod staklenim zvonom. Oni postaju veoma fleksibilni i u izboru partnera i spremniji su na kompromis više nego najstarija ili najmlađa deca, što dalje za posledicu ima trajnije i ozbiljnije veze.

Najmlađe dete dođe u porodicu onda kada su roditelji opušteniji i spremni su da mu daju svu svoju ljubav. Mažena i pažena od detinjstva ova deca isto traže i u ljubavi i najviše im odgovara partner koji je u svojoj porodici srednje dete upravo zbog spremnosti na kompromis, a neretko i na povlađivanje. Na najmlađu decu nije projektovan pritisak ostvarivanja roditeljskih ambicija i data im je sva moguća sloboda da eksperimentišu, što ih čini najkretivnijim članovima u porodici.

Najmlađu decu za svoje partnere, pak, veoma često biraju oni koji su u svom domu bili jedinci. Na njih su roditeljska očekivanja najjače uticala upravo jer su bili jedina nada svojih roditelja, ali, za razliku od onih koji su najstarija deca, oni nemaju prikriveni animozitet prema najmlađima. Jedinci osećaju jaku potrebu za vezivanjem jer su najveći deo života proveli u samoći, a kome će najbolje pokloniti svoju ljubav nego onima koji je najviše traže, najmlađima?

Izvor: Brigitte.de
Foto: Pearsonpress.wordpress.com
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.