Šta sam sve naučila o muškarcima odrastajući okružena braćom

Svi muškarci su isti?
Svi muškarci su isti?

Svi muškarci su isti. Ma, pusti, muškarci su glupi. Oni nemaju osećanja. Pristupaju vezama drugačije od nas. Muškarci su sa Marsa, žene su sa Venere. Ove i brojne druge rečenice koje kategorizuju muškarce u jedan kalup si čula ili izgovorila nebrojeno mnogo puta bilo da se radi o tvom ličnom iskustvu ili kada si bila u prilici da tešiš svoju uplakanu prijateljicu. Upravo iz tog razloga je Kovie Biakolo, književnica i jedna od blogerki Thought Cataloga, odlučila da napiše članak o tome šta je ona naučila o prirodi jačeg pola budući da ju je odgajio jedan muškarac, njen otac, kao i da je bila mlađa sestra svojoj braći.

Kao četvrto dete u porodici, koje je došlo na svet nakon tri dečaka, ona se, po sopstvenom priznanju, uvek osećala kao jedan od dečaka jer je više volela da se igra sa njima nego da pohađa balet. Pozicija devojčice u muškom svetu je učinila da se uvek oseti zaštićenom, kako od strane oca koji joj je uvek gledao kroz prste, tako i od strane braće koja nikome nisu dala na nju. Kada je napunila 10 godina rodila se i njena mlađa sestra, ali uticaj koji su na nju izvršila braća biće nemerljiv u poređenju sa tim.

“Najstariji brat, koji je 8 godina stariji od mene, je u svakom smislu bio stariji brat. Odgovoran, nezavisan i verovatno tvrdoglaviji od svih nas. Drugi brat, koji je 7 godina stariji od mene, je, sa druge strane, jedna tiha i dobra duša. On je pravi umetnik i, ako tako mogu da kažem, džentlmen nad džentlmenima. Treći brat, od kog me deli 5 godina, je dopadljiv i šarmantan, ali u isto vreme i pomalo arogantan”, priseća se Kovie i dodaje da je od njih naučila sve ono što danas zna o muškarcima, kao i da joj je to olakšalo pristup jačem polu, koji za nju nije bio na tako dalekom Marsu kao za neke njene prijateljice.

“Muškarci se ne mogu svrstati u bilo kakve kategorije. Odrasla sam sa trojicom i svi oni su poticali iz iste porodice, a opet je svako od njih postao drukčiji čovek. Iz toga sam naučila da čoveka ne čini samo DNK i okruženje, nego i životno iskustvo i izbori koje donese na životnim prekretnicama. 

Naučila sam da muškarci nisu ni približno toliko jaki koliko se to čini po njihovom držanju. Shvatila sam da ih one slabosti kojih su svesni prestravljuju više nego bilo šta na ovom svetu. Iako će oni uvek reći da su žene komplikovane, a da su oni jednostavni, to nije tačno. Štaviše, oni su veoma komplikovana bića čije želje i snovi nikad nisu univerzalni i sveopšti. 

Shvatila sam da se svaki muškarac teško bori sa svojom muškošću i svim onim što društvo očekuje od jednog muškarca da bude. Znam i to da najpogubnije stvari koje možeš da im kažeš su Budi muško ili Ponašaj se kao pravi muškarac jer ćeš tada udariti tamo gde leži srž njihovog bića.

Ali, ono najvažnije što sam naučila odrastajući uz tri brata je to da svaki od njih voli na potpuno drugačiji način i da na posve različite načine iskazuje svoju ljubav. I to važi dalje za svakog muškarca na Zemlji. 

Oni me nisu pripremili za svet u kom će me momci ili zreli muškarci napustiti onda kada im poklonim svoje srce. Sve i da su hteli to da me nauče ne bi mogli jer su na moje srce gledali kao na nešto isuviše dragoceno. Čak i onda kada bih zbog njih bila povređena to nije moglo da slomi moje srce jer sam uvek znala da sam duboko voljena. 

Moja braća me nisu pripremila za svet u kom ću u isto vreme žudeti za pažnjom muškaraca i groziti se od toga; svet u kom ću želeti da budem subjekat muške želje, ali nikad posmatrana kao objekat. Oni su me pripremili za to da nikad ne poželim da se udam za nekoga ko me ne ceni kao ljudsko biće jer iako sam bila samo mala devojčica koju su voleli sa godinama sam postala žena koju cene i poštuju. 

Ti dečaci koji su postali muškarci su me zauvek zadužili svojim žrtvama i lekcijama. Iako sam danas srećna zbog toga što sam starija sestra i ne baš tako maloj devojčici, svojoj 10 godina mlađoj sestri, nikad neću prestati da uživam u tome što sam mlađa sestra svojoj braći. Ti dečaci koji su me naučili tako mnogo o muškarcima i koji me i dalje svakodnevno uče će zauvek ostatati nada i vera u muški pol jer su oni postali pravi i dobri primeri istog.”

Izvor: thoughtcatalog.com
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.