Šta promene na jeziku govore o vašem zdravstvenom stanju?

Kakav je vaš jezik? Pratite njegovo stanje nekoliko dana uzastopno.
Kakav je vaš jezik? Pratite njegovo stanje nekoliko dana uzastopno.

Jezik je najjači mišić u ljudskom telu koji osim što priprema hranu za žvakanje, ima i funkciju glavnog organa čula ukusa.

Pored ove dve funkcije, jako je bitan i njegov izgled – pažljivim posmatranjem vašeg jezika možete uočiti promene, koje mogu biti uzrokovane zdravstvenim tegobama na koje ni ne sumnjate.

U nastavku teksta pročitajte 10 najčešćih promena na jeziku koje vam mogu pomoći u postavljaju “dijagnoze” trenutnog zdravstvenog stanja vašeg organizma.

1. Normalan jezik – Normalan jezik je ružičaste boje, bez tragova zuba ili diskoloracije, s jasnim premazom koji pokazuje pravilnu sekreciju pljuvačnih žlezda.

2. Tanak beli površinski sloj, vidljivi tragovi zuba i nekoliko crvenih tačkica – ovakav izgled jezika upućuje na nedostatak vitalne energije u telu koja uzrokuje umor, loš apetit i prekomerno znojenje. Ono se manifestuje i na raspoloženje pa su takve osobe često anksiozne.

3. Tanak sloj žute boje na sredini jezika okružen crvenim ostatkom površine – ovakav izgled jezika upućuje na probleme sa zatvorom, dehidratacijom i kožnim bolestima. Sve navedeno negativno utiče na psihološko stanje pa su osobe takvog jezika obično jako promenjivog raspoloženja.

4. Masan beli sloj, otečene ivice jezika – ovakav izgled upućuje na neuravnotežen rad probavnog sustava, kao i na sklonost zadržavanja vode u organizmu. Osobe ovakvog stanja često se osećaju malaksalo i bezvoljno.

5. Crne tačkice na ljubičastoj površini – upućuju na zastoj krvi u različitim delovima tela, koji može uzrokovati probleme s venama, “teške” noge, glavobolju, bol u grudima i kožu bez sjaja.

6. Tanak beo sloj i crven vrh jezika – ovakav jezik “otkriva” da je organizam izložen stalnom stresu koje uzrokuje nestabilno emocionalno stanje. Energija u telu se nakuplja u čvorovima koji uzrokuju upalne procese.

7. Crven jezik sa žutim debelim naslagama po sredini površine – ovakvo stanje je pokazatelj povišene telesne temperature koja ukazuje na moguće infekcije mokraćnih puteva i probleme sa kožom čija je površina lepljiva. Osobe s takvim problemima često su jako nervozne i razdražljive.

8. Gust beo sloj po sredini površine bledog otečenog jezika – izgled koji upućuje na infekciju  ili pak na upalu povezanu s nekom autoimunom bolešću, nedostatak vitamina i minerala. Takva stanja uzrokuju bled ten, bol u krstima i osećaj anksioznosti i nespokoja koji se često graniči sa panikom.

9. Pukotine na crvenoj površini jezika – upućuje na gljivične infekcije u telu koje prate noćno znojenje, nesanica, iritacija.

10. Jezik čija je površina bleda i bez naslaga – ukazuju na smanjen protok krvi u telu, anemiju koja može uzrokovati vrtoglavicu, umor, a osobe ovakvog stanja pate od nedostatka koncentracije i pamćenja. Osim toga, kod žena je takav jezik često znak hormonskog poremećaja.

Izvor: The Broad Street Practice
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.