Šta da radiš ako te prijateljica zapostavlja zbog veze?

Prijateljica
U avanturi sa najboljom drugaricom

Najbolja prijateljica je neophodna u životu svake žene, jer je nepresušni izvor saveta i podrške.

Međutim, nije retkost da nas upravo najbolji prijatelji zapostave čim pronađu partnera. Može se reći da su prijateljstva koja prežive prvu ozbiljnu vezu ona koja će trajati zauvek.

Ako je vaša drugarica pronašla dečka i vas počela da zapostavlja, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite. Možete da odlučite to da ignorišete, da je napadnete ili da porazgovarate kao odrasle osobe o novonastaloj situaciji.S obzirom da ovakvi razgovori umeju da budu teški, dvoje terapeuta je odlučilo da napiše smernice kako bi se izbegle svađi i prestanak prijateljstva. Navodimo neke od njih:

  • Razgovarajte uživo: Ne raspravljajte o važnim temama preko telefona ili još gore, razmenjujući poruke. Puno toga se izgubi u komunikaciji preko telefona ili interneta i to nije pravo rešenje, iako se naizgled čini lakšim. Kada razgovarate uživo, možete bolje da objasnite svoja osećanja, kao i da vidite reakciju vaše drugarice. Takođe, savetuje se da se ovaj razgovor vodi bez konzumiranja alkohola. Ne preporučuje se pokretanje ove teme iznenada, ni u prisustvu drugih ljudi.
  • Napravite plan i pokušajte da obuzdate osećanja: Terapeuti savetuju da zapišete o čemu želite da razgovarate, kako ne biste izostavili ništa i kako biste izbegli previše emotivnu reakciju. Nije dobro da joj odmah date do znanja kako mrzite njenog novog dečka ili kako se osećate zapostavljeno jer niste pile kafu već nedelju dana. Ako počnete odmah da je napadate, nećete ništa postići.

Pored toga, terapeuti savetuju da je važno da se držite činjenica i da se trudite da ne optužujete svoju najbolju prijateljicu. Budite smireni i lepo obrazložite ono što vam smeta. Objasnite joj da vam je drago zbog njene veze i da razumete da su se okolnosti promenile, ali i da ne želite da je izgubite zbog toga.  Ako vaša prijteljica počne da se brani i odbija da prizna kako je njeno ponašanje uticalo na vaše prijateljstvo, razmislite da li je ono zaista vredno truda.

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.