Šta ako vam se od sunca stvaraju plikovi na koži

Mnogima se prilikom izlaganja na suncu pojavljuju plikovi, što im često i pokvari letnji odmor. Uprkos delotvornoj morskoj vodi, sunce vam je izazvalo sitne plikove na koži, praćene svrabom i crvenilom.

Verovatno je reč o polimorfnoj reakciji na sunčevu svetlost.

Takvi prištići najčešće se pojavljuju na licu, dekolteu i ramenima i to pri prvim izlaganjima suncu. Mada, uvek može biti reč i o nekim drugim kožnim bolestima koje se pogoršavaju na suncu”, rekla nam je dr Fedel i u nastavku objasnila kako tretirati nastale prištiće:

“Ako dođe do pojave plikova, možete kupiti raznorazne preparate i losione koji se mažu samo uveče, a antibiotici su krajnje rešenje. Važno je da preparati budu na bazi salicila, koji se vadi iz kore vrbe i vrlo je delotvoran za smirivanje kože”.

Kad je u pitanju zaštita kože na moru, dermatolozi savetuju izbegavanje izlaganja suncu između 11 i 17h, kao i korištenje odgovarajućih preparata.

“Kod odlaska na more, mladi ljudi treba da biraju preparate za zaštitu od sunca koji su za njihov tip kože. Uglavnom se biraju vodenasti preparati, a izbegavaju gusti i masni”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.