natasa-kovacevic

Svakodnevno se susrećemo sa inspirativnim tekstovima o ljudima iz celog sveta koji nam predstavljaju nadahnuće zbog svoje volje za životom iako ih on nije mazio. U takvim momentima shvatamo koliko uzimamo zdravo za gotovo ono što imamo i ne uživamo u potpunosti jer se opterećujemo banalnim sitnicama.

Upravo jedna takva injekcija optimizma nam stiže iz naše zemlje, a radi se o Nataši Kovačević, košarkašici Crvene zvezde čije upornost i volja nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Perspektivna košarkašica na vrhuncu svoje karijere je doživela stravičan šamar sudbine kada je u teškoj saobraćajnoj nesreći u Mađarskoj izgubila nogu.

Amputacija bilo kog organa se u psihologiji označava kao jedna od najtežih operacija nakon koje proces psihičkog oporavka traje veoma dugo. Zapravo, to je trauma od koje se nikada ne oporavlja u potpunosti, a od slučaja do slučaja se razlikuje koliko se pojedinac uspešno vrati normalnom životu.

Samo dve godine nakon amputiranja noge Kovačevićeva je najavila povratak na teren nakon što je dva meseca vežbala sa svojim starim timom.

Iako je njen slučaj jedinstven zbog nošenja proteze predstavnici KSS-a i FIBA-e smatraju da ne postoje nikakve prepreke da se ona ponovo vrati na parket.

Nataša Kovačević je karijeru započela još 2008. godine, igrajući za crveno-bele, te KK Partizan, Voždovac i mađarski Đer.

“Postala je inspiracija mnogima i kroz rad svoje fondacije, koju je osnovala uz pomoć svog kluba, ali i kroz svoj pogled na život u kome nije bilo mesta za predaju i pesimizam“, ističe se u saopštenju.

Nataša je svojim primerom dokazala da je snaga volje ključna, te je u tako kratkom periodu uspela da prohoda, ali i da ponovo zaigra košarku. Ne treba zaboraviti i  sve one koji su joj, osim što su je bodrili, pružili i finansijsku pomoć za nabavljanje specijalne proteze, a to su FIBA Evropa, Košarkaški savez Francuske i njen predsednik Žan-Pjer Siuta i Košarkaški savez Srbije.

Setimo se ovoga sledeći put kada budemo na ivici da kažemo Ne mogu.

Izvor: Prva.rs
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.