Naučnici savetuju da grudnjake okačimo o klin (foto: tobebright.com)
Naučnici savetuju da grudnjake okačimo o klin (foto: tobebright.com)

Ah, ti grudnjaci. Neretko skupi delovi veša koje žene nose ispod odeće. Dolaze u mnogim oblicima, bojama i od najrazličitijih materijala. 13. oktobar je i zvanično proglašen Danom bez grudnjaka, i to u cilju promovisanja prevencije raka dojke, kao i prikupljanja sredstava za dalja istraživanja. Neki ljudi se kunu u brushaltere, neki ih mrze iz dna duše. Njihova glavna odlika je držanje grudi na mestu i sprečavanje njihovog opuštanja i danas su oni veoma bitan deo našeg društva.

Neki ih vole, neki ne, ali da li su oni dobri za naše zdravlje? (foto: Popsugar)
Neki ih vole, neki ne, ali da li su oni dobri za naše zdravlje? (foto: Popsugar)

Međutim, nedavno je ponovo dovedana u pitanje potreba za njima. Razlog tome je [tweetherder]naučno istraživanje o korisnosti grudnjaka i otkriće da su oni u stvari štetni[/tweetherder] po vaše grudi. Istraživač iz oblasti sportske nauke Jean-Denis Roullion je obavio studiju u trajanju od 15 godina na efekte kod žena starosti između 18 i 35 godina. Otkrio je da korišćenje grudnjaka u ranoj mladosti nema nikakvu korist na podržavanje grudi. Istraživanjem je čak došao i do suprotnih rezultata, koji su pokazali da su se bradavice žena koje nisu nosile grudnjake podigle za 7 milimetara. On zato tvrdi da brushalteri vremenom mogu smanjiti cirkulaciju u grudima i njihovu mišićnu masu.

Da li je onda vreme da spalimo svoje grudnjake?

Žene kod kojih je zabeleženo podizanje bradavica su same, svojom voljom, izabrale da ne nose grudnjake. Još jedan je doktor, u svom nezavisnom istraživanju, došao do zaključka da nenošenje brusa povećava proizvodnju kolagena i elastičnosti grudi, što može dovesti do njihovog podizanja. Međutim, ovakva ispitivanja i studije ipak moramo uzeti sa zadrškom, jer su obuhvatale svega 330 žena, i rezultati se ne mogu generalizovati.

Nekada su žene grudnjake spaljivale iz političkih pobuda, a danas će izgleda zbog zdravlja (foto: hswstatic.com)
Nekada su žene grudnjake spaljivale iz političkih pobuda, a danas će izgleda zbog zdravlja (foto: hswstatic.com)

Zaključak je da naučnici smatraju da se još treba pozabaviti lošom stranom stalnog nošenja grudnjaka, i za sada veruju da su njihovi dosadašnji rezultati tek preliminarni. Takođe je važno znati da ne nose sve žene grudnjake zbog potrpore koju pružaju. Neke ne žele da svi vide njihove izložene grudi i bradavice. Tako da za sada baklje još ne treba paliti, zato što su grudnjaci nekima zaista neophodni.

Izvor: Diply.com
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.