Slatki plodovi: Ovo voće je najukusnije u aprilu

jagode
Jagode (foto: Fried Dough/Flickr.com)

[tweetherder]Hraniti u skladu sa sezonom je fantastično za vaše zdravlje, prirodu, novčanik, ali i nepce.[/tweetherder]

Ako jedete sezonski maskimalno ćete uživati u svakoj namirnici – one su najukusnije i najzdravije u doba kada je predviđeno da rastu u prirodi.

Veštački uzgoj namirnica koristi velike količine hemijskih materija koje ugrožavaju biljke, ali i vaše zdravlje. Ironično je, ali istinito, da su neke vrste voća i povrća najskuplje u doba kada su najmanje zdrave.

Kako biste jeli zdravo, uživali u svakoj namirnici i uštedeli novac, donosimo vam spisak namirnica koje su najukusnije, najjeftinije, ali i najzdravije u aprilu.

Borovnice

Ove bobice kriju čudesna lekovita svojstva. Odličan su izvor flavonoida, naročito antocijana koji ima neverovatna antioksidativna i protivupalna svojstva, održava ćelije krvnih sudova zdravim, čuvajući njihovu elastičnost. Borovnice obiluju vitaminima B, C i E. Sadrže mangan kao i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna.

Artičoke

Artičoka je dobar izvor folne kiseline te vitamina C, K i B. Od minerala obiluje bakrom, kalcijumom, gvožđem, kalijumom, magnezijumom i fosforom. Sveža artičoka je odlična hrana u vreme planiranja začeća i trudnoće zbog obilja folne kiseline, koja sprečava oštećenje neuralne cevi kod ploda. Artičoka sadrži antioksidanse, a u manjim količinama beta karoten, lutein i zeaksantin.

Kivi

Sadrži malo zasićenih masnih kiselina, soli i holesterola. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina E i kalijuma. Odličan je izvor vitamina C i K. Kivi se odlično slaže uz brojne namirnice.

Mango

Sadrži malo zasićenih kiselina, holesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana i vitamina B6, a odličan izvor vitamina A i C. Mango je odličan dodatak voćnim salatama, ali ne morate se ograničiti samo na takvu pripremu.

Ananas

Ananas sadrži malo zasićenih masnih kiselina, holesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, tiamina i vitamina B6, a odličan izvor vitamina C i mangana. Ananas je najzdraviji u ovo doba godine pa svakako zaslužuje mesto vašoj kuhinji.

Jagode

Sadrže malo zasićenih masnih kiselina, holesterola i soli. Dobar su izvor kalijuma i folne kiseline, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i mangana. Jagode su velikom broju ljudi odlično voće i ukusne su same po sebi, bez ikakve pripreme.

Banana

Sadrži malo zasićenih masnih kiselina, holesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, kalijuma i mangana i odličan izvor vitamina B6. Banane su odlične za brzo podizanje energije, ali veliki broj kalorija dolazi iz šećera.

 

Izvor: time.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.