Sitnice koje život znače: 7 navika koje će vas učiniti srećnijim!

sreca
Usvojite ove navike odmah!

Slobodno možemo reći da je naš dan sazdan na navikama od kojih tek tu i tamo odstupamo. Pored ustajanja iz kreveta i pranja zuba možda je vreme da usvojite još ovih 7 navika koje vam neće oduzeti mnogo vremena, ali će umnogome poboljšati vaš život.

  1. Raspremite svoj krevet čim ustanete. Pre svega, počećete svoj dan jednom aktivnošću koja će vas opustiti, odradićete je rutinski, bez preteranog uključivanja mozga, a to će vam razbistriti um i učiniti organizovanijim. Pored toga, ne kaže bez potrebe da treba da raspremimo sobu onda kada ne možemo da sredimo misli. Uostalom, nikada ne znate kako će izgledati vaš dan i možda baš večeras pozovete nakon opuštene kafe nekoga u svoj stan. Da li će neraspremljen krevet ostaviti dobar utisak o vama?
  2. Koristite konac za zube. Klasično pranje zuba četkicom ujutru i uveče nije dovoljno. Jednostavno postoje delovi između zuba do kojih je nemoguće dopreti i stoga je dentalni konac dragocen za preventivnu zaštitu zuba i desni.
  3. Provedite svakodnevno barem neko vreme na svežem vazduhu. Svima je poznato koliko je D vitamin bitan za ljudski organizam, kao i da se dovoljna količina ne može uneti samo ishranom. Ipak, sasvim je dovoljno provesti 10-ak minuta na svežem vazduhu kako bi nas sunce nahranilo ovim neprocenljivim vitaminom.
  4. Ostvarite fizički kontakt. Studije su pokazale da u vreme društvenih mreža svi mi patimo od nedostatka fizičkog kontakta. Instant razmena poruka je učinila da slabije viđamo prijatelje ili shvatimo da nam nedostaju, ali nijedan smajli ili emotikon ne može zameniti zagrljaj, poljubac ili tapšanje po ramenu.
  5. Izdvojte vreme za potpunu tišinu. Neka to bude i 5 minuta, ali isključite telefon. Neće svet propasti ako ne dobijete istog momenta informaciju o tome u kom restoranu je ručao vaš prijatelj. Gledajte kroz prozor u tišini ili uživajte u ispijanju čaja ili kafe bez bilo čega što će ti odvratiti pažnju od vlastitih misli. Ne morate da meditirate, ali da uživate u tišini nekoliko minuta dnevno, pa, to nije toliko teško, a imaće sličan učinak.
  6. Zabavite se. Neka to bude na vašoj dnevnoj listi obaveza pored posla, odlaska u prodavnicu ili spremanja ručka. Čitajte pola sata. Odlgedajte epizodu svoje omiljene serije. Pozovite najboljeg prijatelja. Bilo šta što će vam navući osmeh na lice.
  7. Aktivirajte se. Ako sati provedeni u teretani nisu vaš način vežbanja, makar uradite nekoliko sklekova i trbušnjaka u toku dana. Idite na trčanje ili na zumbu. Postoji sigurno nešto i za vas u kakvoj god formi bili, a sigurno možete mnogo više nego što mislite.

Eto, to je veoma prostih 7 navika koje će poboljšati vaš život, a to će se odraziti na sve njegove aspekte. Prva 2-3 dana ćete morati da se podsetite da uradite nešto sa ove liste, ali već će na kraju nedelje to biti vaša rutina.

 

Izvor:huffingtonpost.com, foto: Unsplash

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.