Singl svadbe: Da li biste se venčali sa samim sobom?

(foto: Favim)
(foto: Favim)

U Južnoj Koreji sve je veći trend takozvanog singl braka, odnosno braka sa samim sobom.

Singl svadbe su najnovije otelotvorenje trenda usamljenika – jesti, uživati u životu, putovati sam, taj trend definiše malu, ali rastuću grupu unutar mlađih generacija Južne Koreje.

Život samaca je takođe zanimljiva tema i za industriju zabave, nekoliko TV programa emituju sadržaje različitih žanrova u kojima je glavni gost samac.

Rijaliti program objavljen u martu 2013, prati svakodnevicu poznatih samaca koji su uglavnom iznad starosnog proseka za ulazak u brak u Južnoj Koreji. Fenomen baca svetlo na vrtlog promena koje utiču i na bračni status u Južnoj Koreji kao i na doživljaj braka.

Odaljavanje od institucije braka primetno je i među starijim osobama. Postoji novonastala reč “džolhon” što bi trebalo da znači matura braka.

(foto: Favim)
(foto: Favim)

Bek iL Sob, 73-ogodišnji glumac u penziji objavio je svoj “jolhon” na televiziji pre godinu dana, nakon 40 godina braka. Trenutno je zakonski i dalje oženjen svojom suprugom, ali živi sam.

Ohrabrena rastom ovog trenda, 36-ogodišnja žena je saopštila grupi od devet svojih prijatelja da je na nju red da primi svadbene poklone iako se ne udaje. Ona je u društvu jedina neudata i svakom od njih je donela poklone u vrednosti od 300.000 dolara.

“Neki od njih se sele, sa drugima se gubi kontakt, zato sam htela da povratim svoj deo svadbenog novca pre nego što bude kasno”, rekla je ona.

Prema podacima za statistiku u Koreji, od 2015. godine, prosečne godine ulaska žena u brak u ovoj zemlji bile su oko 30, što je znatno povećanje u odnosu na 2000. godinu kada je prosek bio 26,5 i na 1990 kada je taj broj iznosio 24,8. Odgovarajuća cifra za muškarce u Južnoj Koreji je takođe skočila sa 27,8 u 1990. na 32,6 u 2015, što bi, kako ocenjuje agencija, značilo da u ovoj državi muškarci i žene čekaju u proseku do 30. godine da bi stupili u brak.

U međuvremenu, veliki broj žitelja ove zemlje počeo je da misli da mogu bez braka. Od 2008. 46,5 procenata žena koje nemaju partnera, smatralo je da je brak nešto neophodno u njihovom životu. Taj broj je prema statistikama spao na 38, 7 procenata u 2014, a istovremeno je broj muškaraca koji smatraju da im je brak neophodan, spao sa 64,8 na 51,8.

Izvor: Tanjug
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.