Šest sjajnih navika fit i zdravih ljudi

Biti zdrav i fit ne znači da morate da podnesete ostavku i da vežbate satima dnevno i jedite ništa osim piletine i obarenogbrokolija za svaki obrok.

Zapravo, postoje nekoliko efikasnijih (i manje bolnih!) navika koje možete usvojiti danas. One vam neće pomoći u kratkomroku, već ćete uz pomoć njih ostati na pravom putu zdravlja.

Ovih šest navika se lako implementiraju u vaš svakodnevni životni stil i pomoći će vam da budete zdravi i mršavi:

1. Prestanite da nalazite izgovore

Znamo, previše ste zauzeti da odete u teretanu. Potrebno je previše vremena za pakovanje zdravog ručka i previše je teško pronaći nešto zdravo za jelo.

Svi ovi izgovori važe na svoj način, i da, svi smo to iskusili. Ali, ako stvarno želite da stignete – i budete zdravi i mršavi, morate naučiti da odustanete od izgovora i počnete da gradite svoje zdravlje danas.

2. Šetajte više

Čak i ako idete u teretanu šest dana u nedelji, pravi ključ doživotne mršavosti je jednostavno biti aktivniji i šetati više u svakodnevnom životu.

Pokušajte da napravite svesni napor da hodate kad god i gde god možete: do prodavnice, na kafu ili idite na šetnju posle večere sa svojom porodicom. Probajte i ciljajte na najmanje 10.000 koraka dnevno.

3. Nemojte uvek lišavati sebe zadovoljstava

Težnja da uvek bude vaša ishrana uvek bude ” savršena” , zapravo nije dobra dugoročna strategija za sticanje fit tela ili njegovog ostajanja u tom obliku.

Odricanje od dezerta i sve hrane koju volite samo će rezultirati prejedanjem od onih istih namirnica u trenutku slabosti.

Umesto toga, pokušajte da pratite strategiju 80/20: jedite zdravo oko 80% vremena, a zatim opustite malo i dajte sebi oduška, i nagradite se omiljenom pastom ili kolačem.

4. Pronađite aktivnosti koje vas pokreću

Umesto da uvek odlazite u bioskop ili sedite na dugim večerama, pokušajte da pronađete neke aktivnosti koje vi i vaši prijatelji ili voljeni volite da radite zajedno.

Idite na vožnju biciklom, idite na planinarenje – lista je beskrajna! Ne samo da ćete se kretati, već ćete se i zabaviti.

5. Neka vam dobar noćni san bude prioritet

Mnogi od nas potcenjuju važnost dobrog noćnog odmora, ali on je od ključnog značaja za dugoročno zdravlje. Obavezno je da svako veče dajete vašem telu dovoljno spavanja.

A ako dugoročno razmišljanje nije dovoljno za podsticaj, zapamtite ovo: premalo spavanja takođe može uticati na smanjenje težine zbog povećanog nivoa kortizola.

6. Nađite načine da uživate u povrću

Shvatamo, ne svi vole ukus povrća. Ali povrće je prepuno važnih hranjivih materijama koje održavaju vaše telo zdravim, a njihov sadržaj vlakana takođe pomaže da se osećate sito.

Dakle, ako ne volite običnu salatu, pronađite načine da veše povrće postane zanimljivo: pecite ih sa malo maslinovog ulja, soli i bibera, bacite ih u dressing ili sos, tako da nećete znati da su tamo.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.