Selektivno mršavljenje: Da li je moguće istopiti masti sa samog jednog dela tela?

Tzv. "spojleri" (foto: Body.ba)
Tzv. “spojleri” (foto: Body.ba)

Retko ko ima tu sreću da se goji ravnomerno, pa je tako mnogo učestaliji slučaj da najveći broj masnih naslaga ide u samo jedan deo tela, pa nije ništa neobično da vidimo mršavice sa stomačićima ili nešto jačim butinama. 

A kako preusmeriti mršavljenje na tačno određeni deo tela?

Procenat masnih naslaga u organizmu raste i opada na generalnom nivou, dakle, jednako u cijelom tijelu. Jedina razlika je to što se na nekim delovima tela tih masnoća zaista više lepi, ali princip njihovog spuštanja je jednoličan – kada mrša cijelo tijelo, smanjuju se i te naslage.

Kako telo skladišti masnoće kao određeni vid rezervi, tako se upravo one prve i počinju smanjivati kada iz dana u dan osoba na dijeti u organizam unosi manji broj kalorija od onog koji joj je tokom dana potreban za održavanje trenutne telesne mase.

Dakle, kalorijski deficit je jedini siguran put do smanjenja masnih naslaga u telu, a u tome mnogo važniju ulogu igra ishrana, a ne vežbanje. Ipak, ne treba zanemariti ni vežbanje jer se njime pospešuje poništavanje kalorija unetih u organizam, a i zatežu mišići.

Izvor: Body.ba
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.