Seks u dugoj vezi – Kako ga učiniti zanimljivijim?

Skoro svim parovima se seks nakon nekoliko godina pretvoriu rutinu (foto: Corbis)
Skoro svim parovima se seks nakon nekoliko godina pretvoriu rutinu (foto: Corbis)

Naučnici u Sjedinjenim Državama su nedavno sproveli obimno istraživanje koje je obuhvatilo čak 38.747 heteroseksualnih muškaraca i žena koji su u stabilnoj vezi najmanje tri godine kako bi došli do zaključka šta seksualno zadovoljava partnere i nakon dužeg vremena zajedno.

Parovi su ocenjivali kvalitet seksa na početku veze (tokom prvih 6 meseci) i sada, nakon najmanje tri godine veze. To zapravo i nije toliko dug period, ali dovoljno dugačak da se ‘seksualni hormoni’ smire i ne budu na nivou na kom su bili prvih pola godine, i da ustupe mesto ‘ljubavnim hormonima’ kojima nije seks na prvom mestu u vezi.

Ovo je 7 saveta kako održati seks sjajnim i svežim i nakon nekoliko godina (foto: Corbis)
Ovo je 7 saveta kako održati seks sjajnim i svežim i nakon nekoliko godina (foto: Corbis)

Kako se i pretpostavljalo, čak 83 procenata ispitanika je bilo zadovoljno seksom u prvih 6 meseci veze. Na pitanje da li su zadovoljni trenutnim seksualnim aktivnostima, 55 procenata žena i 43 procenata muškaraca je odgovorilo potvrdno. Opet očekivano. Međutim, ova studija nudi neke veoma zanimljive odgovore [tweetherder]kako poboljšati seks u dugoročnoj vezi i održati ga svežim[/tweetherder] i nakon nekoliko godina.

1. Ne zavaravajte se da se neće desiti i vama

Nemojte se zavaravati i tešiti sebe ‘to se nama neće dogoditi, naš seks je previše dobar sada da bi postao rutina’. Svim parovima seks postaje dosadan kada su dugo zajedno. Ali parovi koji su srećni u dugoj vezi su to prihvatili i ne lažu sebe, te su veoma rano preduzeli mere kako im seks ne bi postao rutina.

Iako neko pokušava da seksualni život održi svežim čitanjem knjiga ili članaka o ovoj temi, samo parovi koji su srećni zaista i nešto preduzimaju povodom toga. To vam je kao da imate biblioteku punu knjiga, i da, upkos tome što nijednu niste pročitali, sebe smatrate obrazovanom i načitanom osobom. Ništa niste preduzeli jer mislite da su svi seksualni saveti kliše? Zato i morate probati sledeći korak.

2. Isprobajte sve klišee

Saveti poput ‘Obucite nešto seksi u krevetu’ su tu kako bi vam osvežili vezu. I vaša baka je dobijala iste savete, a od ispitanih parova oko 65 procenata njih je reklo da oni ili njihov partner redovno nose seksi donje rublje.

Još jedan savet koji ste možda čuli hiljadu puta – isprobajte novu pozu u seksu. Oko 60 procenata ispitanih parova priznaje da su u poslednjih mesec dana pokušali ovo u krevetu. Čak i jednostavnije stvari, poput sveće ili zatamnjivanje svetla prave razliku, a čak 75 procenata muškaraca i isto toliko ispitanih žena obožava kada im tokom seksa partner izjavljuje ljubav.

3. Budite odvažni

Analna stimulacija se pokazala kao odličan trik za parove koji žele da im seksualni život ne bude dosadan. 42 procenata muškaraca i 37 procenata žena je probalo ovaj vid zabave i kažu da su veoma zadovoljni rezultatima.

4. Ponesite igračke u krevet

Skoro polovina srećnih parova je koristilo vibrator ili neko drugo seksualno pomagalo u krevetu. Stoga ne čudi što su zadovoljni svojim seksualnim životom koji održavaju redovnim igricama.

5. Ne budite sebični

Skoro svi ispitani muškarci  (98 posto njih) i dve trećine žena su naveli da, pored toga što su i sami doživeli orgazam u poslednjih mesec dana, i njihov partner je doživeo vrhunac tokom seksa. Zato nemojte biti sebični ili seksista u krevetu: i muškarci i žene podjednako zaslužuju orgazam tokom seksa. A i tu vam igračke mogu samo pomoći.

6. Pričajte, pričajte, pričajte

Razgovor o seksu sa partnerom je jedan od tri najvažnija faktora za dobar i kvalitetan seksualni život. Pohvale na partnerov račun tokom seksa, upustva, zadirkivanje i povratne informacije su ono što morate praktikovati ako želite da oboje uživate. To znači da ne smete da se pretvarate da volite nešto što vas ne čini srećnim.

7. Obrazujte se

Znanje je moć. Skoro sva istraživanja na temu seksa su došla do zaključka da morate mnogo toga naučiti kako bi vam seks bio sjajan. Samo 57 procenata žena redovno doživljava orgazam, od čega samo 27 posto njih to postiže redovno sa partnerom. Razlog je jednostavan: ženski seksualni sistem je kompleksna, veoma individualna stvar i morate biti vrlo dobro upoznati sa njim kako bi seks oboma bio dobar.

Izvor: Dailymail.co.uk
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.