Pozitivnim mislima i ljubavlju prema sebi se motivišite da postignete nešto što želite (foto: thebridgemaker.com)
Pozitivnim mislima i ljubavlju prema sebi se motivišite da postignete nešto što želite (foto: thebridgemaker.com)

Pojeli ste parče torte na rođendanu kolegenice, iako se se zakleli da nećete prekršiti dijetu. Preskočili ste teretanu kako bi ste odgledali omiljeni rijaliti. I zato se sada jedete iznutra, zar ne? “Postalo je normalno da na ovakav, mentalni način, kažnjavamo sebe, misleći da ćemo se na taj način promeniti”, kaže Kristin Neff, profesorka psihologije sa Univerziteta u Ostinu. Ali [tweetherder]biti sam sebi najveći kritičar je zapravo kontraproduktivno[/tweetherder].

Prema istraživanju koje su spoveli stručnjaci iz polja samosaosećajnosti, malo ljubavi i pažnje prema sebi vas može motivisati da počnete da vežbate, izgubite kilograme i postanete zdraviji. “Samosaosećanje znači biti dobar prema sebi, naročito kada pogrešite”, objašnjava doktorka Naff. “Ispostavilo se da je briga o sebi jedna od najvećih motivacionih osobina da uradite nešto što je dobro za vas, umesto da se sažaljevate i tonete dublje”, dodaje ona.

Usresredite se na cilj - koji je uvek da na kraju budete srećni (foto: funintofit.com)
Usresredite se na cilj – koji je uvek da na kraju budete srećni (foto: funintofit.com)

Motivišite sebe

Mnogi ljudi su strogi prema sebi, zadajući neke nemoguće zadatke. Često ili čujemo ili sami izgovorimo rečenicu: ‘Moram u teretanu svakog dana ove nedelje’. Ali umesto da koristite izraze kao što su moram i postavljte previše striktne ciljeve, a pritom se osećate grozno zbog toga, postoji mnogo lepši i lakši način na koji ćete ispuniti zacrtanu misiju da smršate. Ohrabrite sebe kako biste nekog sebi bliskog, prijatelja ili sestru, rečenicama poput: ‘Ako odem u teretanu, osećaću se odlično, i one farmerke će mi mnogo bolje stajati’. Kada sebe kritikujete, potcenjujete svoje samopouzdanje, a ono igra veliku ulogu u motovaciji. “Usresredite se na cilj, a to je da na kraju budete srećni i moći ćete mnogo više nego što se zamišljali”, savetuje doktorka Neff.

Gojaznost i samosažaljenje

Istraživanje iz 2007. godine je pokazalo da kada sebe ne kritikujete i samosažaljevate, lakše gubite kilograme. Psiholozi su dve grupe žena zamolili da pojedu krofne. Jednoj grupi je uz to, između ostalog, rečeno: “Nadam se da nećete sebe prekoravati zbog toga. Svi to jedu”, dok kontrolna grupa nije imala ovaj govor. Zatim su obe grupe probale slatkiše. Rezultati: Žene koje su čule govor samosaosećanja su pojele manje bombona. Nisu se prepustile emotivnom prejedanju kao one koje su ostavljene da same sebe prekoravaju. “Govorite li sebi zlobne i ružne stvari kao na primer ‘Nisam to trebala da pojedem’ ili ‘Ugojiću se sto kilograma’, je samo zamka za prejedanje”, kaže doktorka Jean Fain sa Harvarda. Razlog tome je što samokritika pokreće negatine emocije kao što su anksioznost i samosažaljevanje. Međutim, mi činimo sve kao bi pobegli od njih, a to dalje vodi do više kolača i sladoleda i gomilanja kilograma, te upadate u začarani krug iz kog se samo velikom voljom i motivacijom možete izvući.

Jedan od načina je da kada počnete sa samosažaljevanjem i poželite kolač ili grickalicu dok gledate televiziju, samosaosećam odganete negativne misli i umesto pet, pojedite jedan kolač, i pri tom kažete sebi: “Nije kraj sveta. Jedan kolač mi neće naštetiti. Vraćam se zdravijem načinu života i ostavljam loše misli iza sebe”.

Izvor: Health.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.