Zašto je prekrštanje nogu lođe za vas? (foto: Pinterest)
Zašto je prekrštanje nogu lođe za vas? (foto: Pinterest)

Prekrštanje nogu u predelu kolena je jedna od najčešćih poza koje zauzimamo dok sedimo. Radnja koji obavljamo skoro automatski.

Ova poza je eleganta i seksi, te se često karakteriše kako ženstvena i damska. Međutim, mali broj ljudi zna da ovakav vid sedanja može imati ozbiljne posledice po vaše zdravlje i vaše telo.

Ovo se dešava vašem telu kada provodite previše vremena sa jednom nogom prekrštenom preko druge.

Sedenje u istoj pozi satima može dovesti do stanja poznatog kao peronealna mišićna atrofija ili oduzetost. 2010. godine mnoga istraživanja su pokazala da ako dugo sedite sa prekrštenim nogama povećava se pritisak u telu. Čak i ako nemate problema sa krvnim pritiskom, izbegavajte ovu pozu. Razlog tome je to što kada vam je jedna noga preko drugog kolena, ono šalje krv iz nogu do grudnog koša što rezultira većom količinom krvi koja se pumpa u srcu.

Još jedno objašnjenje zašto pritisak raste je to što izometričke vežbe u mišićama na nozi (vežbe kada se zglobovi ne pomeraju i mišići se ne istežu) povećavaju otpor protoka krvi. Zato prekrštanje nogu na člancima nema isti efekat kao kada prekrstite noge u kolenima.

Ovaj 'ženstveni' vid sedenja je zapravo loš za vaše zdravlje (foto: sergiosimphronio)
Ovaj ‘ženstveni’ vid sedenja je zapravo loš za vaše zdravlje (foto: sergiosimphronio)

Ova navika takođe povećava šanse od stvaranja takozvanih ‘paukovih vena’. Iako su za njih najzaslužniji geni, često prekrštanje nogu dovodi do upaljlenja stisnutih vena. U krvnim sudovima postoje sićušni zalisci koji sprečavaju da krv teče u suprotnom smeru. Kada su vam noge prekrštene, povećava se pritisak na vene i ometa se protok krvi, što utiče na to da se vene sakupe i oslabe i dozvole da se krv vraća unazad. Zato dolazi do nagomilavanja krvi u nogama i oticanja vena.

Studija je takođe otkrila da sedenje sa prekrštenim nogama duže od tri sata dnevno može iskriviti vašu kičmu, izazvati bolove u donjem predelu leđa i vratu kao i probleme sa kukovima.

Izvor: Brightside.me
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.