Sačuvajte kožu od žileta: 7 grešaka koje pravimo prilikom BRIJANJA

Izbegnite najčešće greške kod brijanja (foto: youqueen.com)
Izbegnite najčešće greške kod brijanja (foto: youqueen.com)

Prošlo je mnogo godina od kada ste počeli da se brijete, ali to ne znači da to radite kako treba.

Upale na koži, posekotine, urasle dlake i rane su veoma česte, bez obzira koliko ste spretne sa brijačem. Ovo su najčešće greške koje dermatolozi viđaju kod žena i saveti kako da ih ubuduće izbegnete.

1. Ne ‘podmazujete’ kožu

Brijanje ‘na suvo’ je veoma bolno. “Iako štedi vreme, izaziva crvenilo koje traje danima. Pena i gel za brijanje su dizajnirani da pomognu da žilet lepo klizi po koži bez čupanja ili usecanja”, savetuje dermatolog Joel Schlessinger. Bez njih, sasvim siguno ćete dobiti upalu kože, oštetiti i iziritirati kožu. Ako ste baš u žurbi, i malo vode je dovoljno da ublaži negativne posledice suvog brijanja.

2. Brijač za jednokratnu upotrebu koristite duže od nedelju dana

Ovakve brijače morate bacati nakon nedelju dana svakodnevnog korišćenja. “Tupi žileti će sasvim sigurno izazvati iritaciju, posekotine, ureze i ispupčenja na koži, a uz to su i leglo bakterija, koje dovode do infekcija”, kaže Schlessinger. Zato, ako želite da sprečite iritaciju, morate voditi računa koliko dugo koristite ovakve brijače.

3. Brijete dlake u suprotnom pravcu od njihovog rasta

Tačno je da ovakomnogo preciznije uklanjate dlake, ali to vam stvara i veći bol. Uz to, tupi deo korena dlake može da uraste u kožu umesto da ide van – i eto vam urasle dlake. “Naročito za one sa osetljivom kožom bolje je dlake brijati u smeru u kom i rastu”, savetuje Schlessinger.

4. Brijete se veoma brzo

Najverovatnije ćete se poseći, iziritirati kožu i stvoriti sitne ureze u koži ako pokušate da se na brzinu obrijate. Umesto toga, nežnim pokretima jednostavno uklonite dlačice i izbegnite povrede. Jer ako se i vrlo malo posečete, krvarićete više nego što očekujete, i najbolje je pritisnuti posekotinu kako bi zaustavili krvarenje. “Ako ste baš u žurbi, stavite tonik za čiščenje lica i utrljajte malo dezodoransa na ranu”, kaže Schlessinger.

5. Prejako pritiskate

Kada je u pitanju pritisak kojim ćete povlačiti brijač na koži, upamtite da je manje više. “Što jače vučete, to koža postaje neujednačenija jer ćete stvoriti rupice na mestima gde brijač prođe”, kaže Schlessinger. Mnogi brijači sa više oštrica briju i ispod kože, što izaziva iritaciju i urastanje dlaka ako pritiskate prejako.

6. Piling pre brijanja

Kako bi izbegli posekotine od brijača, morate ukloniti mrtve ćelije sa kože kako bi oštrice što bolje klizile po njoj. Kreme za piling ne samo da pomažu kod brijanja, već i neguju i hidriraju vašu kožu.

7. Ne održavate pravilno kožu nakon brijanja

“Najbolje je naneti hidratantnu kremu odmah nakon tuširanja”, kaže Schlessinger, “jer će krema na vlažnoj koži najbolje odraditi svoj posao.” Ako preskočite ovaj korak, gornji sloj kože može brzo da postane suv i dehidrira od kombinacije pilinga i brijanja. Dermatolozi takođe preporučuju i nanošenje hidratantnog ulja za telo koje smanjuje upale i crvenilo.

Izvor: Womenshealthmag.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.