Simbol lepote (Foto: Ulbrecht Hopper/Flickr.com)
Simbol lepote (Foto: Ulbrecht Hopper/Flickr.com)

“…Sweet desert rose,
 each of her veils a secret promise
. This desert flower
, no sweet perfume ever tortured me more than this…” – Sting

Od svih vrsta ruža, Sting je izabrao baš pustinjsku da o njoj peva.

Oduvek je ruža inspiracija, simbol. Lepa, nežna, mirisna i sa trnjem kojim se brani od sveta. Ime ruže na mnogim jezicima označava crvenu boju.

Pustinjska ruža je grm čije mesnato lišće zadržava vodu i biljka tako uspeva da preživi pustinjsku klimu. U teškim i kritičnim uslovima, u pesku bez vode, ona razvija prelepe cvetove. Latice su svetlo roze boje, bele ili crvene. Ponekad, veoma retko, cvetovi dobiju plavu boju. Tako je plavi cvet ruže postao simbol fantazije i postizanja nemogućeg.

Ekstrakti od ruže

Osim pustinjske, postoji više od 300 vrsta ruža od kojih su najpoznatije: francuska ruža (Rosa Galica) i hibrid ruža iz Damaska (Rosa Damscena). Od ovih vrsta ruža prave se eterična ulja i ekstrakti.

Ekstrakt ruže se koristi od pamtiveka i verovatno je jedan od najstarijih kozmetičkih sastojaka. Koristi se za kupke sa laticama ruže, ružinu vodu za negu lica i parfeme zbog svog karakterističnog mirisa.

Ekstrakt ruže poseduje sjajne karakteristike koje potiču od preko trista aktivnih sastojaka. Neki od njih su: eterično ulje (deluje protiv upalno i relaksirajuće) i komponente kao što su polifenoli, tanini, glukozidi koji imaju i anti-bakterijsko dejstvo.

Ovaj veoma skup ekstrakt koristi se u finim preparatima za negu očne zone, anti-age preparatima i toaletnim preparatima.

Ekstrakti sadrže i ulja u sebi, ali se dobijaju na drugačiji način. Njihov sastav veoma pogoduje kozmetičkim preparatima za negu lica i tela.

Pročitajte više o NEZI OČNE ZONE u kolumni Tamare Gerić >>>

Za jedan litar ružinog ulja potrebno je četrdeset tona latica, zbog toga je ružino ulje veoma skupo.

“It will never rain roses: when we want to have more roses we must plant more trees.” – “Nikada neće padati ruže, ako hoćemo više ruža moramo zasaditi više biljaka” – George Eliot

Ruža je i simbol lepote i ljubavi u mnogim kulturama. Verovatno zato što za jedan litar lepote treba utrošiti četrdeset tona truda, rada, znanja i strpljenja.

Isplati se…

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.