Roditeljstvo: 15 stvari koje znaju samo mame dečaka

mama-sin
Mama i sin

Buduće majke smatraju da mogu makar da pretpostave koliko će se njihov život promeniti kada na svet donesu svog sinčića, ali u stvarnosti – to nije baš tako.

Postoji veliki broj problema sa kojim se susreću sve mame dečaka a mi vam predstavljamo samo nekoliko njih:

1. Postanete svesne koliko su dečaci nestrpljivi

Budimo realne – ništa na ovom svetu neće testirati vaši fizičku (ali i psihičku izdržljivost) kao odgajanje dečaka. Izlazak u javnost sa vašim dečacima nekada više liči na cirkus nego kvalitetno provedeno vreme sa porodicom.

2. Previše lično shvatate greške

Kao majka, imate neverovatno snažnu želju da učinite sve kako bi vaši dečaci jednoga dana postali “neko i nešto”. Kada nešto krene naopako, vi to shvatate kao svoju grešku. Ne zaboravite da vaši dečaci tek uče šta je život.

3. Šokirani ste količinom hrane koju vaši dečaci mogu da pojedu

Ovo je sasvim uobičajena stvar. Svakoga meseca kada “svodite račune” iznova se zapanjite količinom novca koju ste potrošili na kupovinu namirnica. Kuda nestaje toliko hrana? Dečaci uvek jedu kao za dvojicu.

4. Iznervirate se kada vam neko kaže “da ste prava srećnica zato što imate dečake”

Naravno da svoje dečake volite najviše na svetu, ali vam svakako smeta ova konstatacija, jer se čini da vaš sagovornik smatra da su ženska deca “manje vredna”. Sigurno je divno biti majka devojčice, ali vi imate sinove i činite sve kako biste bili najbolja mama na svetu.

5. Svakoga dana ulažete velike napore kako biste svoje sinove odvojili od kompjutera i naterali ih da urade domaći

Zvuk “pucačine” koji dopire iz zvučnika odjekuje u svakom uglu vašeg doma i pitate se da li ćete ikada moći da uživate u miru i tišini.

*** Ukoliko ste propustili – Fotografije koje će vas dirnuti: Očevi na porodiljskom odsustvu

6. Odavno ste se oprostili od bilo kakvog vida privatnosti

Svaki put kada uđete u WC svesni ste šta sledi – bat malih koraka koji se približavaju, zvuk lupanja malenih šaka po vratima i bezbroj pitanja vaših dečaka koja jednostavno ne mogu da sačekaju.

7. Navikli ste se da vas sinove bude – skačući po vašem krevetu

Dok su bili bebe, vaši dečaci su vas budili plačom i mislili ste da ćete sa nedostatkom sna morati da živite samo godinu ili dve. Sada shvatate – niste bili u pravu.

8. Promenili ste definiciju reči “bezbednost”

Nekada davno, dok su vaši dečaci bili bebe, kao i kada su tek prohodali živeli ste u večitom strahu i paničili svaki put kada biste uočili i najmanju modricu na njihovom telu. Sada s mirom posmatrate svoje dečake u akciji, gledate kako trče, skaču, veru se po drveću i puze po travnjaku. Svesni ste da posekotina na prstu nije razlog hitan odlazak kod lekara.

9. Znate da su dečaci jednako neuredni kao devojčice

Ako vam  drugarica koja ima ćerkicu kaže kako vam zavidi što imate sinove, zato što su oni manje neuredni od devojčica, vi se samo nasmejete grohotom. Vrlo dobro znate da vaši dečaci savršeno uredno sobu mogu pretvoriti u vašarište za samo nekoliko minuta.

10. Vaši dečaci su vas iznenadili svojim “osećajem za modu”

Pre samo nekoliko godina, mislili ste da ćete, ako ništa drugo, uštedeti novac na garderobi. Međutim, nakon dolaska dva dečaka u vaš život, više novca ste potrošili na njihovu odeću nego na bilo šta drugo.

*** Ukoliko ste propustili: Evo kako roditeljstvo izgleda u stvarnosti!

11. Dečaci najlepše grle

Dečaci daju najlepše zagrljaje i najlepše poljupce. Kada vas zagrli sin, to je prava i čista ljubav. Nema nikakvog skrivenog motiva koji mu se mota po glavi. Dečaci vole jednostavno i iskreno. Nema ništa lepše ni čistije od ljubavi dečaka prema svojim majkama.

12. Prdeži su dečacima nešto najsmešnije na svetu

Ili bar vaš sin misli da su smešni. Dečaci već od malih nogu postaju “talentovani” za ispuštanje gasova i to što zvučniji to bolje. Takođe, što su smrdljiviji to je njima urnebesnije. Ako imate više dečaka, u vašoj kući sviraće prava simfonija. Pomirite se sa tim, ovu bitku nećete dobiti.

13. Dečaci ne slušaju

Zaista, dečaci ne umeju da slušaju. Ipak to nije njihova krivica, jer studije pokazuju da su dečaci manje osetljivi sluhom od devojčica. Devojčice bolje razumeju na osnovu intonacije šta neko želi da kaže, dok dečaci to ne umeju. Zato, vaš sin može potpuno da ignoriše vašu naredbu da skloni igračke sa poda. Možete da ga dozivate iznova i iznova i opet ništa. Ali, to je razumljivo, jer je dečak.

14. Brinete se kakvi će vaši dečaci biti u budućnosti

Bezbroj puta ste čuli priče o tome kako muška deca ređe zovu i posećuju svoje roditelje kada stasaju i napuste “porodično gnezdo”. Vi živite u nadi da će vaši dečaci biti drugačiji.

15. Sinovi svoju majku vole bezuslovno

Ovo je možda najvažnija stvar koju svaka majka nauči od svog sina. Dečaci vole bezuslovno, celom dušom i telom. Devojčice su ćudljivije, vole da naređuju, da ignorišu, da se ljute i da tvrdoglavo ćute. Ipak, dečaci su čvrsti kada je u pitanju njihova ljubav i od samog početka ako vole, voleće vas zauvek. Svaka majka kaže da je od svojih sinova naučila šta je prava ljubav, a iako se ne uklapa u ono što ste zamišljali kada ste saznali da nosite dečaka, sigurno ćete priznati da je ipak ispalo bolje nego što ste očekivali.

Izvor: lifehack.org

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.