Revolucija u školstvu: Finska ukida sve školske predmete

škola-učenici
(foto: pinknews.co.uk)

Finski obrazovni sistem smatra se jednim od najboljih na svetu, a na međunarodnim listama Finska je se svake godine nađe među prvih deset.

Finski obrazovni stručnjaci nedavno su doneli odluku  da sprovedu revoluciju svog školskog sistema i izbace sve predmete iz školskog kurikuluma. Ova revoluacija označiće kraj časova iz matematike, fizike, istorije…

Finske vlasti, naime, žele da izbace školske predmete iz kurikuluma. To znači da više neće biti časova fizike, matematike, književnosti, istorije ili geografije.

“Postoje škole koje podučavaju na tradicionalan način, koji je bio svrsishodan na početku 1900-tih, ali potrebe više nisu iste, sada treba nešto prikladno za 21. vek”, objasnila je šefica Odeljenja za obrazovanje u Helsinkiju Marjo Kyllonen.

Umesto individualnih predmeta, učenici će interdisciplinarno učiti o događajima i fenomenima. Na primer, Drugi svetski rat biće istražen iz perspektive istorije, geografije i matematike, a slušanjem kursa “Rad u kafiću” učenici će učiti o engleskom jeziku, ekonomiji i komunikacijskim veštinama.

Taj sistem biće uveden za starije učenike, od 16 godina i više. Ideja je da učenici sami izaberu koji fenomen, događaj ili temu žele proučavati, imajući na umu svoje ambicije za budućnost i svoje sposobnosti. Tako ni jedan učenik neće morati proći ceo kurikulum iz fizike ili hemije istovremeno se pitajući zašto on to mora da zna.

Finski obrazovni sistem podstiče kolektivni rad, što je razlog zbog kojeg će promene uticati i na učitelje. Školske reforme zahtevaće dobru saradnju učitelja različitih predmeta.

Oko 70% učitelja u Helsinkiju već je prošlo pripremni rad u skladu s novim sistemom rada, a kao rezultat toga, oni će dobiti i povišice, a očekuje se da će promene biti završene do 2020. godine.

Izvor: brightside.me
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.