Rep nosimo svi – ali evo kako nam on uzrokuje glavobolje!

Zašto nas od konjskog repa boli glava? (foto: makeupandbeauty)
Zašto nas od konjskog repa boli glava? (foto: makeupandbeauty)

Bilo da niste stigle da operete kosu, upravo ste krenule u teretanu ili ste samo prelenje da bi napravile frizuru, rep je uvek odlično i brzo rešenje, ali on ima i svoju mračnu stranu.

Kao što ste to doživele barem jednom, rep često može dovesti do glavobolje, odnosno pulsirajuće boli, pogotovo ako ga nosite celog dana. A da li znate zašto se to dešava?

Odgovor je otkrio neurolog Denise E. Chou sa Univerziteta Columbia. “Kada vežete kosu u čvrsti rep ili punđu, povlačite živce na koži, što može dovesti do glavobolja”, otkrio je on.

Logično, za žene koje i inače pate od migrena, verovatnije je da će iskusiti glavobolje, ako nose rep. “Vezivanje kose u rep ne bi trebalo da boli, ali može se shvatiti kao vrlo bolno iskustvo ako dobijete napad migrene.”, dodaje doktor.

(foto: hairstylecamp.com)
(foto: hairstylecamp.com)

Međutim, čak i ako ne patite od čestih migrena, aktiviranje završetaka čulnih živaca može izazvati napetost i kompresiju u vašoj glavi.

Rešenje je vrlo jednostavno: kada baš ne možete izbeći vezanje kose, potrudite da bar to učinite što blaže i opuštenije.

Izvor: Index.hr
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.