Lara Stone za System magazin (foto: Juergen Teller)
Lara Stone za System magazin (foto: Juergen Teller)

Svet zabave i šou biznisa je uvek prodavao fantaziju i ulepšanu realnost kojoj su obični smrtnici pristupali kao antičkoj tragediji u koju se gledalac uživi iako zna da je to sve lepo upakovana laž prekrivena puderom, kostimima, mađioničarskim trikovima i kartonskim scenografijama koje izgledaju kao prave.

Međutim, problem je nastao kada se laž prenela sa pozornice i TV ekrana u realan svet. A za sve je kriv trik svima dobro znan kao – Photoshop.

Sve je počelo tako što su se klinci igrali povećavanja grudi, zadnjice ili usna poznatim ličnostima, čisto iz zabave. Ali, ti klinci su odrasli i svoje sposobnosti iskoristili za obmanu čula vida i suptilnu manipulaciju stvarnošću. Stručnjaci za Photoshop su u stanju da uz pomoć nekoliko veštih klikova izbrišu sve bubuljice, bore, sitne nesavršenosti na koži, da znalački podignu i uvećaju grudi ili usne tek toliko da sve izgleda potpuno stvarno.

(foto: American Eagle Aerie)
(foto: American Eagle Aerie)

Da ne postoje paparaco fotografije verovatno nikada ne bismo ni pomislili da lepotice svetskog glasa, takođe, muku muče sa celulitom i bubuljicama. Međutim, kako to obično biva, fotoaparati koji su programirani da zabeleže nekoliko snimaka u sekundi su zloupotrebljeni tako da je foto-urednicima žute štampe dovoljno da odaberu onaj jedan na kom određena osoba nije ovekovečena u najboljem svetlu. I tada nastaju senzacionalne priče o navodnom pijanstvu, uticaju narkotika, iscrpljenosti, prekomerenoj količini kilograma, bora itd.

Na kraju, opet, dobijamo dve krajnosti i nijedna od njih nije stvarna. Zbunjena publika ne zna čemu da veruje, pa se, obično, opredeli za onu našminkanu, isfotošopiranu, bajkovitu realnost.

Međutim, bajka koju nam serviraju mediji i profili poznatih ličnosti na društvenim mrežama je podjenako zabluda kao one bajke koje smo slušali u detinjstvu verujući da nas negde na kraju puta čeka princ na belom konju, velelepni dvorac i ono čuveno i onda su živeli srećno do kraja života.

Kim Kardashian za Harper's Bazaar (foto: Amanda de Cadenet)
Kim Kardashian za Harper’s Bazaar (foto: Amanda de Cadenet)

Milioni žena koje su svakodnevno bombardovane idealnim telima i savršenim tenovima poznatih glumica, pevačica i rijaliti zvezda na kraju počinju da razvijaju komplekse niže vrednosti jer ne mogu da se uklope u kalup koji se iznova i iznova servira. Nikada ne možeš biti dovoljno mršav, a ipak dovoljno obdaren na pravim mestima, dovoljno zategnut, dovoljno mlad.

Urednici modnih časopisa tvrde kako realnost ne prodaje modni brend. I to je sasvim u redu. Svi mi volimo bajke i sitne obmane, ali samo onda kada znamo da su mistifikacije u pitanju. Sa druge strane, novine, internet i televizija nam, u ovom slučaju, nikada ne potvrde da je u pitanju laž.
Keira Knightley je nedavno pristala da se fotografiše obnažena samo u slučaju da ne retuširaju fotografiju i da ona osvane na stranicama Interview magazina bez obrade.

Vođeni primerom slavne glumice odlučili smo da proverimo kako bi svet izgledao bez Photoshopa, tako da smo izdvojili 10-ak neobrađenih fotki poznatih ličnosti. Kada bi nam se ovo serviralo svakodnevno možda ne bismo toliko patili što smo obični smrtnici sa svim sitnim nedostacima.

Elle France (foto: Johan Lindeberg)
Elle France (foto: Johan Lindeberg)
Gisele Bündchen za BLK DNM. (foto: Johan Lindeberg)
Gisele Bündchen za BLK DNM. (foto: Johan Lindeberg)
Cate Blanchett (foto: Intelligent Life)
Cate Blanchett (foto: Intelligent Life)
Marion Cotillard za Vanity Fair Italy (foto: Bruce Weber)
Marion Cotillard za Vanity Fair Italy (foto: Bruce Weber)
Mevita (foto: Ryan McGinley)
Mevita (foto: Ryan McGinley)
Untouched (foto: Scott Trindle)
Untouched (foto: Scott Trindle)
Scarlett Johansson za Vanity Fair (foto: Chuck Close)
Scarlett Johansson za Vanity Fair (foto: Chuck Close)

Izvor: Whowhatwear.com

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.