Raskid: Kako pate žene, a kako muškarci?

devojka-suze
(foto: Favim)

Svaki raskid, pa čak i onaj “sporazumni”, je jako teško iskustvo od kog se oba partnera mogu oporavljati mesecima.

Tok oporavka nakon kraha ljubavne veze ima različit tempo kod muškaraca i žena, a napokon se zna i zašto pripadnice lepšeg pola intenzivnije i duže pate od muškaraca.

Tim naučnika sa Univerziteta Binghamton i Londonskog Collegea pratili su 5.705 ljudi iz različitih država kako bi dobili detaljne informacije o psiho-fizičkom stanju pripadnika oba pola nakon raskida. Zadatak ispitanika bio je da svoju emotivnu i fizičku patnju svakodnevno ocenjuju u danima koji su usledili nakon raskida, i to ocenama od 0 do 10.

Ukoliko ste propustili: 3 stvari koje možemo naučiti iz propalih veza

Većina žena je najjače efekte raskida osećala odmah nakon tog čina, sa prosekom emotivne patnje od 6,84 i fizičke od 4,21. S druge strane, muškarci su u proseku davali 6,58 bodova za emotivnu patnju i 3,75 za fizički bol.

devojka-patnja-raskid
Pripadnice lepšeg pola intenzivnije i duže pate od muškaraca (foto: Favim)

Autor ovog istraživanja Craig Morris je u intervjuu za Big Think dao objašnjenje za dobijene rezultate:

“Jednostavno rečeno, žene mnogo više ulažu u vezu od muškaraca. Kratak romantični susret bi mogao dovesti do 9 meseci trudnoće, više meseci dojenja i mnogo godina odgajanja deteta dok muškarac može slobodno otići već nakon par minuta i nikada se više ne osvrnuti. To je rizik “višeg biološkog uloga”, koji je s vremenom, podstakao žene da pažljivije biraju potencijalne romantične partnere.”

Ukoliko ste propustili: 5 znakova da si prebolela bivšeg

“Muškarac će gubitak manjeg intenziteta osećati duboko u sebi, jer mu je potrebno više vremena da se njegova osećanja slegnu. Nakon tog perioda ponovo će krenuti u lov kako bi nadoknadio to što je izgubio, ili još gore – shvatiće da je izgubio nešto čemu će teško naći zamenu”, objasnio je Morris.

Izvor: eurekalert.org

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.