Pumpanje usana nas može – oslepeti?

(foto: Favim)

Popularna procedura za uvećanje usana nije toliko bezopasna kao što mnogi misle…

Pune senzualne usne su već nekoliko godina apsolutni beauty imperativ, a popularizovanju dermalnih filera su u velikoj meri doprinele poznate dame, među kojima se posebno ističe mlada Kylie Jenner.

Napumpane usne se danas doživljavaju kao nešto sasvim normalno, a najpopularnija metoda za uvećanje usana su injekcije hijaluronskih filera.

Preporučena “donja” starosna granica za uvećanje usana hijaluronom je 25 godina, ali se ovoj metodi podvrgavaju i mnogo mlađe devojke. Iako mnogi ovu metodu smatraju apsolutno bezopasnom, istina je da i ovu proceduru mogu pratiti različite kontraindikacije, pa i – gubitak vida!

(foto: Favim)

Do sada je zabaleženo oko 100 slučajeva slepila koje je uzrokovano upravo ubrizgavanjem hijaluronskih filera u usne, a složićete se da ovo nije zanemarljiva brojka.

“Kada ubrizgate injekciju sa filerom u usne ili bilo koji drugi deo lica, postoji šansa da hijaluronska kiselina iz nje kroz arterije dođe do spoljašnjeg ugla oka i uđe u mrežnjaču”, objasnio je austrijski hirurg Mark Ashton i naglasio da ovaj problem može dovesti do slepila na jedno ili oba oka.

Pune usne više i ne zvuče toliko poželjno, zar ne?

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.