Koliko treba čekati do prvog seksa u vezi? (foto: Fanpop)
Koliko treba čekati do prvog seksa u vezi? (foto: Fanpop)

Dan zaljubljenih je veliki korak za svaki novi par, ali ipak ima jedno pitanje važije od toga šta kupiti partneru za ovaj romantični praznik. [tweetherder]Kada je pravo vreme za seks u vezi?[/tweetherder] Odgovor je malo komplikovan – neki kažu da je najbolje čekati koliko god možete, neki savetuju da sačekate nekoliko meseci, dok pojednici smatraju da je neohodno da prođe samo par nedelja do prvog seksa.

Jedan od razloga zašto je teško odrediti pravo vreme za prvi seks u vezi je zato što nema mnogo istraživanja koja se bave ovom temom. Plus, one koje su sprovedene ispitivale su veoma specifične grupe ljudi: heteroseksualne parove u braku i mladiće i devojke na fakultetu. Barton Goldsmith, psihoterapaut iz Kalifornije, se slaže da je potrebno biti na istoj talansoj dužini emotivno kako bi se utvdilo kada je pravo vreme za prvi seks. “Najvažnije je da ste oboje složni da nećete navaljivati. Uverite da se druga osoba oseća sigurno”, kaže on.

POnekad je pravo vreme odmah na očetku veze, a ponek je dobro čekati do braka (foto: yourheavenlymatch.com)
Ponekad je pravo vreme odmah na početku veze, a ponekad je dobro čekati do braka (foto: yourheavenlymatch.com)

Drugim rečima, najbolje je malo pričekati, barem toliko dok vam ne postane prijatno kada ste zajedno i steknete jasan uvid šta želite od veze. Ali kada je u pitanju koliko dugo ćete čekati, to zavisi od vas i postoje tri opcije.

Opcija 1: Čekajte što je duže moguće

U jednom istraživanju iz 2010. godine se došlo do zaključka da što duže odlažete seks, naročito ako to učinite do braka, to će vam veza biti stabilnija i jača. Ovu studiju je, doduše, sponzorisala Crkva Svetaca Poslednji dan, te su rezultati možda veoma subjektivni.

Opcija 2: Pričekajte nekoliko meseci

Na osnovu rezultata drugog istraživanja, dolazi se do zaključka da je tri meseca, odnosno kada se period medenog meseca završi, pravo vreme da počnete da upražnjavate seks. Ta faza medenog meseca, na početku veze, kada vam je sve novo, kada su osećaji međusobne privlačnosti na vrhuncu, je vreme kada mislite da je osoba sa kojom ste savršena. Kada se napokon spustite na Zemlju, pravo je vreme početi sa seksom, jer ste čekajući spustili nivo prilvačnosti i mnogo ćete bolje funkcionisati od parova koji vode ljubav na prvom, drugom ili trećem sastanku.

Opcija 3: Nekoliko nedelja je dovoljno

Istraživanje iz 2012. godine je otkrilo da nakon početne faze u vezi seksualna želja, naročito kod žena, opada. Po mišljenju doktora Goldsmitha, dovoljno je 36 sati da pričekate pre no što se upustite u seksualnu vezu. A tih 36 sati ne moraju da budu vezani, već će vam, ako budete išli na sastanke, verovatno trebati par nedelja da ispunite kvotu.

Izvor: Businessinsider.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.