previse kafe
Previše kafe može biti problem… (foto: Wictor/Flickr.com)

Bubrezi su među najvažnijim organima – filtriraju krv, proizvode hormone, apsorbiraju minerale. Posebno su poznati i kao zaštitnici tela od otrova, zato što eliminišu toksine i neutralizuju kiseline. Ovaj organ dnevno pročisti čak 200 litara krvi. Zbog svega što čine za naše telo, trebalo bi ih čuvati.

Istraživanja pokazuju drugačije -bubrezi se svakodnevno nalaze na udaru štetnih navika koje ih oslabljuju i oštećuju.[tweetherder] Bolest bubrega pripada grupi “tihih bolesti”, čiji se simptomi neće pokazati na samom početku bolesti[/tweetherder], nego kada je situacija već ozbiljna i često teško rešiva. Istraživanja i iskustva pacijenata pokazala su da bubrezi godinama mogu obavljati svoju funkciju, ali sa smanjenim kapacitetom. Oštećeni bubrezi mogu raditi i sa samo 20 posto svog kapaciteta, a da ne posumnjamo da s njima nešto nije u redu. Zato su preventiva i pravovremeno delovanje najvažniji.

Rešite se nezdravih navika. Ovo su, prema mišljenjima stručnjaka, 10 štetnih navika koje opasno oštećuju vaše bubrege i koje je potrebno što pre menjati:

1. Manjak vode u organizmu

Najvažnija funkcija bubrega je filtriranje krvi i eliminacija toksina iz organizma. Bubrezima u toj funkciji pomaže tečnost, konkretno voda. Ako je ne unosimo dovoljno, bubrezi slabije rade i dolazi do nakupljanja toksina, koji će ih oštetiti.

2. Višak soli u ishrani

Zlatno pravilo – ne više od 5 grama soli dnevno za zdravlje celog organizma, sve preko toga je previše i utiče nepovoljno po bubrege. Kod slanih namirnica, bubrezi rade više jer moraju izbaciti natrijum koji se nalazi u soli. Višak soli utiče i na krvni pritisak i mnogobrojne druge bolesti, pa je unos soli neophodno kontrolisati.

3. Zadržavanje urina

Mnogi izbegavaju da koriste javne toalete ili zbog silnih obaveza odlažu odlazak u toalet. Često zadržavanje urina povećava pritisak na mokraćni kanal, a može dovesti i do otkazivanja bubrega, stvaranja peska i kamena u bubregu.

4. Previše šećera

Dovoljno je popiti samo dva zaslađena pića dnevno da se poveća nivo proteina u mokraći, pokazuju nedavna istraživanja. Protein u mokraći jedna je od prvih znakova poteškoća s bubrezima. Ponekad unosimo i do 10 puta više šećera od preporučene doze, čime su bubrezi na stalnom udaru.

5. Manjak vitamina i minerala

Manjak vitamina i minerala je preduslov za nastajanje bolesti bubrega. Vitamin B6 i magnezijum smanjuju rizik od dobijanja kamena u bubregu pa namirnice bogate tim vitaminima i mineralima svakako uključite u svoju redovnu ishranu.

6. Životinjski proteini

Za zdrave bubrege, ishrana bi trebalo biti upotpunjena voćem i povrćem. Svaki unos proteina, pogotovo namirnica životinjskog porekla, dodatno opterećuje rad bubrega. S vremenom, to može dovesti do oštećenja i smanjena funkcije bubrega.

7. Manjak sna

Tokom spavanja, telo obnavlja oštećeno tkivo bubrega, pa je redovan san neophodan za oporavak bubrega. Preporuka je između 6 i 8 sati, svakog dana.

8. Previše kafe

Poput soli, i kafa opterećuje bubrege. Kofein može povisiti krvni pritisak, čime su bubrezi pod posebnim stresom, što s vremenom dovodi do njihovih oštećenja. Pijte do dve šoljice dnevno.

9. Tablete protiv bolova

Iskustva pacijenata pokazala su da korišćenje tableta protiv bolova (kao što su aspirini, ipobrufeni i drugi lekovi) mogu dovesti do naglog oštećenja bubrega. Birajte prirodne metode ublažavanja bolova i zaštitite svoje bubrege.

10. Konzumiranje alkohola

Bubrezi neće stradati od jedne čaše vina, ali preterana konzumacija alkohola dugoročno oštećuje bubrege. Alkohol je toksin koji bubrezi moraju preraditi i izbaciti. Kao diuretik telu oduzima dragocenu vodu i tako dvostruko nepovoljno utiče na rad bubrega.

Izvor: Alternativa-za-vas.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.