crni caj
Crni čaj (foto: A Girl With Tea/Flickr.com)

 

Stiglo je proleće – [tweetherder]sada je pravo vreme da svoje telo oslobodite od toksina, a u tome vam može pomoći crni čaj[/tweetherder].

Crni čaj ima veoma dugu tradiciju, ali i dugu listu lekovitih svojstava. Zahvaljujući svojim kvalitetima, to je ubedljivo najpopularniji i najprodavaniji čaj u zemljama zapadnog sveta, iako se u sferi herbalne medicine zeleni čaj intenzivnije propagira.

Crni čaj je u stvari tamniji “rođeni brat” zelenog čaja, jer i jedan i drugi potiču od iste biljke čiji je latinski naziv Camellia sinensis. Ova dva srodnika imaju još jednog “brata” kojeg Englezi takođe rado piju. Njegovo je ime “white tea” (beli čaj). O tome da li ce od listova biljke Camellia sinensis postati crni, zeleni ili beli čaj odlučuje proizvodjač čaja primenom različite vrste obrade.

U tom procesu jedan od najbitnijih faktora je stepen fermentacije (oksidacije). Crni čaj je u potpunosti fermentisan i tako dobija tamnu boju i prodorno bogat ukus.

Zatim, u odnosu na svoju “braću” on sadrži i najveći nivo kofeina, što znači da se, između ostalog, proizvodi od listova koji rastu na vrhu biljke . Iz tog razloga, ne može se u globalu govoriti o tome koliko kofeina sadrži jedna šoljica crnog čaja, ali u svakom slučaju dosta manje od jedne šoljice kafe.

Kofein u crnom čaju nadražuje koru velikog mozga, što doprinosi da bolje shvatamo stvari i brže povezujemo misli. Ovo automatski čini da sve intelektualne radnje obavljamo sa manje napora: lakse učimo, pamtimo, komuniciramo… [tweetherder]Zatim, crni čaj okrepljuje, umanjuje osećaj umora i pospanost.[/tweetherder] Utiče i na bolji rad mišica i refleksa, pa pogoduje sportistima i drugim osobama kod kojih su bitne brze reakcije.

Zahvaljujuci kofeinu i njegovom uticaju na respiratorne organe, poboljšava se i funkcija disanja, povećava ventilacija pluća, što doprinosi tome da se lakše diše i prijatnije oseća.

Kura crnim čajem

Kura crnim čajem je idealna za detoksikaciju celog organizma, ali i korisna za jačanje funkcije i čišćenje jetre i bubrega. Vrlo je jednostvna!  U pola šolje prokuvane vode dodajte jednu kašiku crnog čaja, a zatim u nju dodajte još pola šolje neprokuvane tople vode. Popijte sve odjednom. Ovu kuru treba raditi svakoga jutra u periodu od 15 dana, bar jednom godišnje.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.