trcanje
(foto: Aaron/Flickr.com)

Rad sa mnogim početnicima kroz Školu trčanja Beogradskog trkačkog kluba dao nam je uvid u faze kroz koje prođe većina rekreativaca.

 

Kada sam sama kretala sa trčanjem, nisam znala za njih, ali kada se osvrnem na svoj put, mogu da ih prepoznam. One su važne jer nam daju uvid šta nas čeka i kako da se najbolje pripremimo da nas izazovi koje one nose ne obeshrabre.

Na početku je to oprezno zaljubljivanje, doneli smo odluku i krenuli sa treninzima, okolina vas podržava, ali i dalje je teško stvoriti vreme za trčanje kao i naviku da budemo redovni. Fizički će vam verovatno ovo biti najteži mesec. Iako su najlakši treninzi, nepripremljeno telo, i još važnije – nepripremljen duh ovu bitku najlakše gubi. Najveći broj entuzijasta odustane upravo ovde.

Ukoliko se ta turobna faza prevaziđe, nailazite na fazu Kažu mi da sam lud! Potrebno je od 4 – 6 nedelja da se izgradi navika i osete prvi benefiti vaše nove navike. Kondicija se popravila i napredujete brže nego ikad. Ovde vas već okolina gleda malko čudno, jer odjednom imate manje vremena za kafe i izlaske, jer pobogu – trening. Smršali ste, sve drugo vam ide lakše – stižete na vreme svuda, sa lakoćom se budite i zaspite, imate potrebu da se hranite zdravije (verovatno i obilnije). Life is good.

 

OVAKO TREBA DA IZGLEDA VAŠ TRENING ZA MARATON OVE NEDELJE:

MARATON PRIPREME
Klik na sliku za uvećanje

Onda sledi faza Zbogom štikle!Kada ste investirali 2 meseca svog života u trening i videli da vam to donosi mnogo koristi u svim drugim sferama, prirodno je da želite da pojačate tu investiciju. Kako manje izlazite, a više trenirate, prirodno vam je da se šoping okreće ka sportskim prodavnicama, a i vi primećujete da sve manje obraćate pažnju na sređivanje, sve ste više casual, i da – patike za trčanje su vam nova strast.

Poslednja faza uvek ima veze sa dosezanjem CILJA. [tweetherder]Bilo da je to određena kilaža, kilometraža ili određena trka, kada uspete-vi postajte svoj heroj[/tweetherder]. Ovde slede najteži treninzi, ali vašem telu i glavi sada to više nije noćna mora već izazov koji ćete sa lakoćom prevazići.

Ne vredi da vam pričam koliko ćete se zaljubiti u sebe i koliko će vam sve druge stvari ići lakše kada jednom dokažete sebi da ste u stanju da istčite polumaraton. To mora da se oseti. To nije trenutak prolaska po cilj i osećaj medalje oko vrata. To je suma svih iskustava na putu ka tom cilju, svakog odricanja, izbora i kompromisa koji ste pravili.

Ako je istina da mirno more ne pravi dobre mornare, onda za pobedu svakako važi da se ne može ostvariti bez borbe. Lepota trčanja je što je ta borba uvek i samo sa samom sobom, a već imate sve alate da je ostvarite.

Šta čekate?

 

 **************************************************************************************
Piše: Tijana Popadić
Tijana voli da trči i da radi ono što voli. Vodi i uređuje sajt trčanje.rs najveću regionalu bazu znanja i motivacije za rekreativne trkače i trkačice.
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.